Klaus po roce: Sobě schválil amnestii, Zemanovi Rusnoka

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
1. 1. 2014 14:15
Místo novoročního projevu prezidenta pozvala televize Prima Václava Klause.
Václav Klaus přesně před rokem
Václav Klaus přesně před rokem | Foto: ČTK

Praha - Žijeme v postdemokracii, moje loňská amnestie byla "racionální a správná" a jiné řešení než jmenovat Rusnokovu vládu nebylo. Tak promluvil bývalý prezident Václav Klaus v televizi Prima na Nový rok.

Televize využila přesunu tradičního prezidentského projevu, který prezident Miloš Zeman nepřednesl jako obvykle 1. ledna, ale už 26. prosince.

Václav Klaus sice toto rozhodnutí Miloše Zemana kritizoval, celkově byl ale k němu vstřícný s tím, že se nechce vůči němu vymezovat a kritizovat ho, což podle Klause činí jiní a hrají často podle něj na "lacinou notu".

Přesto zlehka kritizoval alespoň přesun některých prezidentských kompetencí.

"Jsou povinnosti, které nejsou delegovatelné na někoho jiného - to je třeba otázka milostí," prohlásil Václav Klaus.

"Věřím, že Miloš Zeman je v principu demokratem," uzavřel své hodnocení současného prezidenta Klaus.

"Byla správná a každý to musí uznat"

Odtud už byl jen krůček k bilancování loňského Klausova rozhodnutí přesně na rok a den poté - Klausovy kontroverzní amnestie, o které nevěděla ani tehdejší Nečasova vláda s výjimkou premiéra Petra Nečase, který ji spolupodepsal.

Amnestie v loňském roce vyvolala pobouření a diskuse, protože zastavila i šetření mnoha závažných kauz táhnoucích se od 90. let.

Klaus nicméně rok poté v Primě prohlásil, že amnestii udělil "racionálně a správně". Nahrála mu k tomu otázka moderátora, který se na amnestii zeptal jako na "překvapivě" stále kritizovanou.

Václav Klaus si nepřipustil ani stín pochybnosti, naopak řekl, že až "opadnou vášně", správnost amnestie "budou muset přiznat" všichni.

Václav Klaus se zastal i jmenování Rusnokova kabinetu, který nechal sestavit prezident Miloš Zeman bez konzultace se stranami zastoupenými v Parlamentu.

Zapomněli na legitimitu vlády

Klaus prohlásil, že "jiné řešení nebylo". A vzápětí připomněl, že Česká republika má od vzniku v roce 1993 už třetí úřednickou vládu.

Už ale nedodal (a moderátor mu to nepřipomněl), že předchozí dvě - Tošovského v roce 1998 a Fischerova v roce 2009 - vznikly po dohodě politických stran zastoupených ve Sněmovně a že obě dostaly na rozdíl od vlády Rusnokovy také důvěru poslanců.

Závěr Klausovy promluvy se nesl v duchu výhledu do budoucna. Moderátor pořadu zmínil pohrůžku předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který mluvil dokonce o možnosti až kompetenční žaloby při problémech se jmenováním nové vlády.

Václav Klaus to komentoval slovy, že v takové zemi, kde se podávají kompetenční žaloby při sporech prezidenta s možným premiérem, by snad ani nechtěl být.

 

Právě se děje

Další zprávy