Sobotka: Odmítne-li Zeman jmenovat, nevylučuji žalobu

ČTK Domácí ČTK, Domácí
30. 12. 2013 17:30
Na Tři krále podepíše Sobotka s předsedy KDU-ČSL a hnutí ANO koaliční smlouvu.
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka má za to, že splnil všechny podmínky prezidenta Miloše Zemana pro to, aby byl jmenován premiérem. Předpokládá, že ho hlava státu jmenuje začátkem ledna.

Sobotka se krátce po Novém roce sejde se Zemanem, aby mu představil konkrétní kandidáty na ministry. Pokud by prezident některého z nich nechtěl jmenovat, nevylučuje šéf ČSSD kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu.

"Myslím si, že byly splněny všechny podmínky, které pan prezident uvedl ve svém pověření, a nyní by již tedy měl rozhodnout na základě ústavy, to znamená jmenovat premiéra a následně na základě návrhu premiéra jmenovat i novou vládu," řekl Sobotka.

"Další kroky ponechávám na panu prezidentovi, předpokládám, že by měly následovat v prvních lednových dnech."

V pondělí 6. ledna podepíše Sobotka s předsedy hnutí ANO a lidovců, Andrejem Babišem a Pavlem Bělobrádkem, koaliční smlouvu. Definitivně by si také měli potvrdit personální složení nové vlády.

Šéf největší parlamentní strany pak bude očekávat přijetí u prezidenta, aby mu oficiálně potvrdil jak podpis koaliční dohody, tak i seznam potenciálních členů příštího kabinetu.

"Platí, že v rámci koalice jména, na kterých se dohodneme 6. ledna i v souvislosti s podpisem koaliční smlouvy, budou jména, za kterými koalice bude stát. My se domníváme, že prezident republiky by měl respektovat dohodu politických stran na složení nové vlády," uvedl Sobotka k dohadům o tom, že by Zeman nemusel některé kandidáty i kvůli osobním neshodám jmenovat.

Sobotka doufá, že se podaří vyhnout konfrontaci a nebude nutné sáhnout ke kompetenční žalobě, kterou by se premiér snažil domoci jmenování navržených kandidátů. Takovou možnost ale nevylučuje.

"Tak já myslím, že víme, a nepochybně to ví i pan prezident, ví to i ústavní odborníci, že zde možnost kompetenční žaloby existuje," uvedl.

"Koneckonců tuším, že premiér Zeman podal kompetenční žalobu proti bývalému prezidentovi Václavu Havlovi v souvislosti se jmenováním guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy, takže není to nic, co by bylo neznámé nebo překvapivé, ale já přesto doufám, že nebude nutné takovýto nástroj použít," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy