Tři exposlanci stále nepodali majetkové přiznání

ČTK Domácí ČTK, Domácí
30. 12. 2013 14:20
Lhůta pro podání majetkového přiznání za letošní rok přitom uplynula už koncem září.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Majetkové přiznání za letošní rok nepodali podle informací z registru na sněmovním webu ještě tři bývalí poslanci. Zákon ukládá dát oznámení do měsíce od skončení funkce, lhůta uplynula už koncem září.

Předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS) v pondělí uvedla, že se bude záležitostí zabývat po Novém roce. Členové výboru dodané dokumenty nyní prověřují.

V registru dosud chybí oznámení Josefa Dobeše, Petra Skokana (oba za VV) a Borise Šťastného (dříve ODS). "Zřejmě jde o nějaké administrativní nedopatření. Celou věc ještě dnes prověřím," sdělil Šťastný.

Skokan, který je nyní asistentem poslance Jiřího Štětiny (Úsvit), dodá podle svých slov oznámení co nejdříve. "Není na to omluva, je to můj nepořádek," napsal. Významné změny proti předchozím přiznáním v něm prý nebudou.

Dobešovo vyjádření se zatím nepodařilo získat.

 

Členové kabinetu museli dodat čtyři majetková přiznání

Více než dvě desítky bývalých členů dolní komory, z nichž někteří uspěli v říjnových volbách a jsou opět poslanci, dodali, podle informací v registru, majetkové přiznání po termínu.

Bývalí poslanci museli letos podat oznámení dvakrát; první se týkalo dat za minulý rok s termínem vyplnění do konce června. Povinnost se týkala i exposlanců, kteří později uspěli v předčasných volbách.

Poslanci, kteří byli zároveň členy kabinetu, měli vyplnit dokonce čtyři přiznání; dvě za loňský rok, jedno do měsíce ode dne, kdy skončili ve vládě, a jedno ve stejné lhůtě od zániku poslaneckého mandátu.

V databázi dosud není letošní oznámení exministra vnitra Jana Kubiceho.

Pokud veřejný činitel lhůtu k podání přiznání nedodrží, nepodá je ani dodatečně nebo uvede zjevně nepřesné, neúplné nebo nepravdivé údaje, hrozí mu podle zákona o střetu zájmů pokuta až 50 tisíc korun. Postih neuděluje Sněmovna, ale obecní úřady v bydlišti funkcionářů.

V prosinci zveřejnili svá majetková přiznání také poslanci zvolení za hnutí ANO, některé údaje, například o svých dluzích či úsporách, však neuvedli.

 

Právě se děje

Další zprávy