ČSSD mluví o kompetenční žalobě na prezidenta

Domácí Domácí
21. 12. 2013 11:30
Ústavní expert Aleš Gerloch však vysvětluje, proč by sociální demokraté nemuseli uspět.
Miloš Zeman na posledním sjezdu ČSSD.
Miloš Zeman na posledním sjezdu ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté začali mluvit o kompetenční žalobě pro případ, že by prezident Miloš Zeman dělal potíže při jmenování některých nových ministrů. Podle jednoho z předních znalců ústavního práva Aleše Gerlocha nemusí být takový krok jednoduchý.

O tom, že jsou sociální demokraté ke kompetenční žalobě připraveni, píše dnes deník Právo, děkan Právnické fakulty však už v pátečním rozhovoru pro deník Insider možnost kompetenčního sporu zpochybnil. 

"Je otázka, jestli je namístě," řekl Aleš Gerloch. "Kompetenční spor je o tom, zda někdo může vykonávat určitou kompetenci: Pozitivní, když dva orgány tvrdí, že ji mají vykonávat, a negativní, když oba tvrdí, že ji vykonávat nemají. Tady v pravém slova smyslu o kompetenční spor nejde, protože není sporu o tom, že předseda vlády navrhuje a prezident republiky jmenuje. Takže nevedou spor o to, kdo má co dělat."

Ústavní expert v rozhovoru říká, že prezident je v případě jmenování Bohuslava Sobotky premiérem jeho ministry "povinen  jmenovat, nemá-li k tomu nějaké ústavní nebo zákonné důvody".

Na otázku, zda by prezident musel jmenovat kupříkladu Martina Stropnického ministrem obrany, pokud by na něm jmenovaný premiér trval, Aleš Gerloch řekl: "Určitě ano. S tím, že by to samozřejmě reálně nemusel udělat, ale potom by zde mohl být legitimní tlak předsedy vlády, aby tak učinil."

Právo přípomíná, že případná kompetenční žaloba by byla roztržkou, kterou historie mezi prezidentem a premiérem nepamatuje. Deníkem citovaní sociální demokraté Jiří Dienstbier a Bohuslav Sobotka sice hovoří o případném kompetenčním sporu opatrně, ale jasně.

„Existuje tady právní nástroj, na jehož základě může dát premiér k Ústavnímu soudu kompetenční žalobu," uvedl Dienstbier, i když vzápětí vyjádřil přesvědčení, že něco takového nebude třeba. "Předpokládáme, že je to jen ukazování svalů, a až dojde na věc, prezident se zachová ústavním způsobem," řekl k posledním prezidentovým výrokům o některých jménech, která připadají pro vládu do úvahy. 

„Věřím, že na kompetenční žalobu nebude muset dojít," uvedl pak pro Právo předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy