Místopředsedou hnutí Úsvit se stal Jaroslav Novák

ČTK ČTK
19. 12. 2013 19:40
Místopředsedou hnutí Úsvit se stal jeden ze čtyř zakládajících členů.
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Místopředsedou hnutí Úsvit se po čtvrtečním zasedání předsednictva stal jeden ze čtyř zakládajících členů tohoto politického subjektu Jaroslav Novák, zvaný Večerníček. Informoval o tom mluvčí a výkonný tajemník hnutí Jan Zilvar. Spisovatel a novinář Novák byl v říjnových volbách do Sněmovny dvojkou na jihomoravské kandidátce, poslancem však zvolen nebyl.

Jméno šestačtyřicetiletého Nováka se v médiích objevilo například v roce 2005, kdy v souvislosti s policejním zásahem proti účastníkům technoparty CzechTek podal trestní oznámení mimo jiné pro zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování svobody sdružování a shromažďování. V minulých letech podal i trestní oznámení na politiky - na tehdejší předsedy ČSSD a Strany zelených, Miloše Zemana a Martina Bursíka. Založil také časopis o pivu Pivní magazín, jehož je šéfredaktorem.

Hnutí Úsvit vzniklo na jaře, zaregistrováno bylo v polovině června. V jeho čele je podnikatel a od října i poslanec Tomio Okamura. Letos se Okamura chtěl zúčastnit i přímé volby prezidenta, kvůli nedostatku platných hlasů na petici byl ale vyřazen. Novák byl tehdy šéfem Okamurova volebního týmu. Ve sněmovních volbách získalo hnutí 6,88 procenta hlasů a v dolní parlamentní komoře má 14 poslanců. Vedení hnutí Úsvit tvoří Okamura, výkonný tajemník Zilvar a po čtvrtku i místopředseda Novák.

 

Právě se děje

Další zprávy