Amnestie jako obchod? Nečas i Klaus to popírají

Radek Nohl Sabine Kejlová Radek Nohl, Sabine Kejlová
Aktualizováno 12. 12. 2013 16:29
Podle odposlechu řekl Nečas Nagyové, že "může říct otevřeně, že šlo o podpis za podpis".
Foto: ČTK

Praha - Expremiér Petr Nečas a bývalý prezident Václav Klaus popřeli, že by za podpisem pod novoroční amnestií byla jejich společná dohoda.

Zareagovali tak na část policejního odposlechu, který ve čtvrtek zveřejnil deník Aktuálně.cz. 

V policejním spisu, který se týká kauzy Jany Nagyové (dnes Nečasové), se uvádí, že Nečas 5. ledna své současné manželce prozradil, že šlo o to, vyměnit spolupodpis amnestie za prezidentův souhlas s konsolidačním balíčkem připraveným tehdejší vládou.

"Amnestie je strašný průšvih," říká podle policejního spisu Petr Nečas a dodává, že "může říct otevřeně, že šlo o podpis za podpis".  

 

Dohoda neexistovala, tvrdí Nečas i Klaus

Jak Nečas, tak i Klaus během čtvrtka takovou dohodu odmítli. "Neexistuje žádná taková souvislost," řekl Aktuálně.cz Petr Macinka z Institutu Václava Klause. 

"Prezident Klaus podpisem balíčku daňových změn pouze ukončil nejistotu, v níž se před koncem roku nacházeli všichni čeští plátci DPH. Vztah tohoto úkonu k amnestii byl nulový," dodal Macinka.

Foto: Aktuálně.cz

Bývalý premiér Petr Nečas ve vyjádření pro Právo prohlásil, že se nikdy s Klausem o konsolidačním balíčku a amnestii v nějaké souvislosti nebavil.

"Jde o pocitové konstatování, ve kterém říkám, že nevidím jediný důvod, když prezident, přestože nesouhlasil s konsolidačním balíčkem a podepsal ho, tak bych viděl já jako lidsky nefér, kdybych začal svůj krok podmiňovat anebo kolem toho dělat nějaké cavyky," reagoval Nečas pro Právo na slova, která zaznamenaly odposlechy.

 

Úplatky na amnestii vliv neměly, rozhodla policie

Jana Nečasové dnes čelí stíhání kvůli sledování bývalé manželky expremiéra Nečase Radky a také kvůli uplácení bývalých poslanců ODS. V tomto případě hrozí obvinění i samotnému Nečasovi. Zatím se tomu ale nestalo.

Amnestie propustila na svobodu zhruba 6500 vězňů a prominula podmíněné a alternativní tresty desetitisícům dalších lidí. Obsahovala mimo jiné článek, který zastavil některé rozsáhlé hospodářské kauzy s miliardovými škodami.

K autorství tohoto článku v amnestii se dodnes nikdo nezná. Vyšetřování protikorupční policie vyloučilo, že by na Klausovu amnestii měly vliv úplatky.

 

Právě se děje

Další zprávy