Nová vláda zavede tři sazby DPH, léky budou v nejnižší

ČTK Jan Němec (redaktor) ČTK, Jan Němec (redaktor)
Aktualizováno 8. 12. 2013 18:15
Prozradil to šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, který jednání o nové vládě vede.
Shoda na daních se mezi ČSSD a ANO hledá nejhůře.
Shoda na daních se mezi ČSSD a ANO hledá nejhůře. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vznikající vládní koalice chce od roku 2015 zavést tři sazby daně z přidané hodnoty. Jedna bude základní a dvě snížené. V nejnižší sazbě budou léky, její výše však ještě nebyla stanovena.

Koalice tím chce kompenzovat výpadek financí na zdravotní péči, který způsobí zrušení zdravotnických poplatků. V České televizi to řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Na debatě tří koaličních stran bude záviset, jaké další položky budou do nejnižší sazby daní zařazeny. "To je věc, která bude potvrzena, až bude dohoda o celé koaliční smlouvě," řekl Sobotka. Po sobotním jednání ČSSD, ANO a KDU-ČSL přitom vyplynulo, že by dohoda tří stran mohla být kompletní již v úterý večer.

Stát podle něj v současnosti platí peníze do systému zdravotního pojištění, ale dramatickým zvýšením DPH v minulých letech začal ze systému "vytahovat peníze zpět do státního rozpočtu". "My chceme napravit poměry z hlediska financování zdravotnictví a snížení DPH na léky je jeden z kroků k tomu, abychom nevytahovali ze systému zdravotního pojištění peníze, které tam platí stát nebo pojištěnci," upřesnil Sobotka.

Navrhované řešení je podle něj lepší než léky zcela osvobodit od DPH, což by pravděpodobně bylo kritizováno.

Daně a zdravotnictví zasekly jednání

Právě na zdravotnictví a daních se zasekla koaliční vyjednávání v sobotu. Na všech ostatních bodech rodícího se programu nové vlády se vyjednávači ČSSD, ANO a lidovců shodli. Spory panují například v otázce daňové progrese a zavedení takzvané sektorové daně. Podle Sobotky je třeba lépe rozložit daňové zatížení.

"Shodu se nám dařilo najít mnohem rychleji, než jsme si předem mysleli. Takže mohu říci, že až na dvě otázky je v podstatě hotovo," oznámil v sobotu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Zatímco ČSSD prosazuje své priority, které slibovala před volbami - tedy zavedení progresivního zdanění, zvýšení daní firmám a zavedení sektorové daně, hlavně pro banky, "aby bylo daňové zatížení rozloženo rovnoměrněji", jak v sobotu prohlásil Bohuslav Sobotka, hnutí ANO o tom zatím nechce ani slyšet.

"V programové části musím bohužel konstatovat, že nedošlo ke shodě v daňových otázkách. Chceme dokázat koaličním partnerům, že lze ušetřit. Lépe vybírat daně," reagoval na to za ANO předseda jeho poslanců Jaroslav Faltýnek.

U daní byl rozpor mezi ČSSD a ANO největší - a obě strany trochu paradoxně spoléhaly na podporu ze strany lidovců.

Lidovci si pochvalovali, že se jim podařilo prosadit do smlouvy některé jejich daňové priority. "Zejména snížení daňové zátěže rodin," upřesnil za KDU-ČSL její 1. místopředseda Marian Jurečka.

Strany se také shodly na zrušení poplatků ve zdravotnictví, debata ale pokračuje o tom, kde vzít peníze na kompenzaci výpadku financí ze systému. Sobotka se obává, aby zrušení poplatků nevedlo ke zhoršení situace v podfinancovaném resortu. Strany se podle něj naopak shodly na zachování poplatku za pohotovost.

Posty jsme zatím nedělili, tvrdí Sobotka

Jednání o prioritách budoucí vlády má pokračovat v úterý večer, kdy se opět sejdou špičky všech tří stran. Sobotka uvedl, že ve stejný den může už společná smlouva nabrat finální podobu. Poté ji budou interně schvalovat jak lidovci a ČSSD, tak hnutí ANO. Ústřední výkonný výbor vítěze voleb se jí bude asi zabývat již v sobotu.

Sobotka v neděli rovněž oznámil, že vznikající koalice začne o obsazování ministerstev jednat až v druhé polovině prosince. Napřed dokončí přípravu koaliční smlouvy. Jediná shoda podle něj zatím panuje na tom, že ministerstvo financí připadne hnutí ANO. O ostatních ministerských postech se bude v koalici jednat.

"S výjimkou ministerstva financí nemohu hovořit o tom, že by už některá politická strana měla vyjednán jakýkoli resort. Je to zatím ve fázi spekulací a diskuse," řekl v České televizi Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy