Je hotovo, dohoda o vládě je na stole, řekl Sobotka

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
Aktualizováno 7. 12. 2013 16:20
Budoucí premiér oznámil, že koaliční smlouva bude v úterý večer, sporné body zůstávají.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Strany možné budoucí vlády - ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL - se v sobotu přiblížily ke konečné koaliční dohodě.

"Shodu se nám dařilo najít mnohem rychleji, než jsme si předem mysleli. Takže mohu říci, že až na dvě otázky je v podstatě hotovo," oznámil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Přesto zůstávají sporné body: především daně (progresivní daň či sektorová daň pro banky nebo velké energetické firmy) a pak také zdravotnictví - ani otázka poplatků ještě není vyřešená. "Tady se nám zatím nepodařilo dosáhnout shody," přiznal Sobotka.

Hýřil ovšem optimismem: "Teď si rozumíme mnohem lépe, než jsme si rozuměli před třemi týdny," říkal za souhlasného přikyvování předsedy poslanců za hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

Debata o daních a zdravotnictví bude pokračovat

Zatímco ČSSD prosazuje své priority, které slibovala před volbami - tedy zavedení progresivního zdanění, zvýšení daní firmám a zavedení sektorové daně, hlavně pro banky, "aby bylo daňové zatížení rozloženo rovnoměrněji", jak v sobotu prohlásil Bohuslav Sobotka, hnutí ANO o tom zatím nechce ani slyšet.

"V programové části musím bohužel konstatovat, že nedošlo ke shodě v daňových otázkách. Chceme dokázat koaličním partnerům, že lze ušetřit. Lépe vybírat daně," reagoval na to za ANO Jaroslav Faltýnek.

U daní byl rozpor mezi ČSSD a ANO největší - a obě strany trochu paradoxně spoléhaly na podporu ze strany lidovců.

Lidovci si pochvalovali, že se jim podařilo prosadit do smlouvy některé jejich daňové priority. "Zejména snížení daňové zátěže rodin," upřesnil za KDU-ČSL její 1. místopředseda Marian Jurečka.

Stejně tak se strany vznikající koalice ještě zcela neshodly na zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví.

Shoda panuje ve zrušení poplatku za ambulantní péči a v lékárnách, stejně tak na tom, že naopak zůstane poplatek za záchrannou službu. Sporný je poplatek za den v nemocnici - jeho zrušení naráží na požadavek, že by se výpadek peněz nějak musel nemocnicím kompenzovat.

Lidovci prosadili svoji "pojistku"

KDU se podařilo do textu prosadit pojistku proti přehlasování: vládní návrh označený za "koaliční" by musela schválit většina přítomných ministrů za všechny tři strany.

"Vláda rozhoduje většinou, s tím se nedá nic dělat," dodal ale Bohuslav Sobotka a Jaroslav Faltýnek za ANO doplnil, že tato "pojistka" se proto bude vztahovat jen na klíčová vládní rozhodnutí.

Vládní křesla si ani v sobotu strany nedělily, předseda ČSSD upřesnil, že to udělají po návratu Pavla Bělobrádka, který je na studijním pobytu v USA.

Faktem ale je, že i tady je zatím rozpor, který se Sobotka sice snažil bagatelizovat, jehož řešení ale může rozhodnout, zda lidovci vůbec do připravované vlády vstoupí: KDU se totiž nelíbí, že by jim ČSSD a ANO chtěly přenechat jen dvě místa v kabinetu.

Lustrace opět na tapetě

Do koaličního jednání ale zasáhla i debata o lustracích. Podle informací Aktuálně.cz to byli křesťanští demokraté, kteří toto téma nastolili.

"Za nás je věc jednoznačná: klub KDU-ČSL rozhodně nepodpoří komunistický návrh na zrušení lustračního zákona," řekl po jednání Marian Jurečka.

"Toto není téma, které by měla řešit koaliční smlouva," odsunul problém Bohuslav Sobotka a Jaroslav Faltýnek prohlásil: "To není naše téma, nebylo to naše téma."

Právě otázka lustračního osvědčení ale byla spojována s Andrejem Babišem, který spis o spolupráci s StB označuje za zfalšovaný.

Prezident Miloš Zeman v pátek prohlásil, že pokud do konce roku projde ve Sněmovně návrh nového služebního zákona alespoň v prvém čtení, neměl by problém jmenovat Babiše i ministrem financí.

Problém lustrací (každý člen vlády dosud měl mít negativní lustrační osvědčení) by tak vznikající vládu už neohrožoval.

Koaliční smlouva - program a zásady spolupráce - by se měla doladit začátkem příštího týdne.

 

Právě se děje

Další zprávy