TOP 09 si vybere své šéfy, kníže chce do vedení Hudečka

Domácí Domácí
Aktualizováno 7. 12. 2013 17:50
Schwarzenberg to zdůvodnil silnému výsledku, který v Praze TOP 09 měla.
Pražský primátor Tomáš Hudeček. Usedne ve vedení TOP 09?
Pražský primátor Tomáš Hudeček. Usedne ve vedení TOP 09? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - TOP 09, strana z pole poražených v letošních předčasných volbách, si o víkendu v Praze bude vlit vedení. Překvapení se nečeká a do křesla šéfa by měl znovu usednout staronový předseda Karel Schwarzenberg.

Ten na začátku republikového sněmu, který se odehrává v pražském hotelu Dorint Don Giovanni, uvedl, že by ve vedení strany rád měl pražského primátora Tomáše Hudečka.

"Dle mého názoru by měl se do předsednictva dostat vzhledem k silné pozici a výsledku, který měl, primátor města Prahy," řekl novinářům Schwarzenberg.

O jménech místopředsedů se bavit nechtěl. Dodal jen, že lidé, kteří se nedostali do Sněmovny, budou mít jistě horší pozici pro zvolení. "Ale já se do toho nebudu míchat. Je to na sněmu, aby si své lidi zvolil," dodal Schwarzenberg.

Svůj post prvního místopředsedy hodlá obhajovat Miroslav Kalousek a řadoví místopředsedové Marek Ženíšek a Helena Langšádlová. Naopak kandidovat nebude bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

V první den sněmu si TOP 09 schválila program pro volby do Evropského parlamentu. Strana chce v Evropské unii prosazovat rozpočtovou odpovědnost, lepší pohyb studentů a pracujících či zlepšení obrazu České republiky.

V oblasti rozpočtu chce TOP 09 prosazovat úspory na platech evropských úředníků i poslanců. TOP 09 chce, aby se Česká republika připojila k fiskálnímu paktu a nezpochybňovala závazek přistoupit k euru. Na rozdíl od dřívějších vyjádření zástupců jiných stran nechce TOP 09 referendum o přijetí eura. "Přijetí eura chceme načasovat na okamžik, kdy na něj budeme připraveni a bude to pro nás výhodné. Vstoupíme ve chvíli, kdy bude situace v eurozóně stabilizovaná," uvedl první místopředseda Miroslav Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy