Zeman jmenuje Babiše ministrem, pomůže služební zákon

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 5. 12. 2013 16:25
Prezidentovi stačí, když projde zákon prvním čtením v Poslanecké sněmovně.
Babiš jedná o trojkoalici, ale nepřestává nakupovat.
Babiš jedná o trojkoalici, ale nepřestává nakupovat. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Miloš Zeman je ochoten jmenovat Andreje Babiše ministrem financí už ve chvíli, kdy projde ve Sněmovně prvním čtením služební zákon. Zeman uvedl, že to je pro něj dostatečná garance.

Navrhované řešení prý již sdělil jak Babišovi, tak lídrovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. Politici ho podle Zemana akceptovali.

V rozhovoru pro ČTK také uvedl, že se kloní ke zrušení lustračního zákona. Podle prezidenta splnil svou funkci a nemá cenu ho dále prodlužovat. Návrh na zrušení dvojice lustračních zákonů nedávno podali komunisté.

Služební zákon nevyžaduje lustrační osvědčení od ministrů, uvedl Zeman. Babiš má přitom s lustrací problém. Na Slovensku se nyní soudí kvůli údajné spolupráci s totalitní StB. Prezident již dříve řekl, že nikoho bez lustrace do vlády nejmenuje.

"Přijmeme tedy tento služební zákon. A já jako gesto dobré vůle vůči panu Babišovi v případě, když v prosinci tento zákon projde prvním čtením, to budu považovat za dostatečnou garanci, abych jmenoval pana Babiše ministrem financí," řekl Zeman.

V souvislosti s neochotou jmenovat ministra bez lustrace se objevily úvahy o tom, že by se Babiš mohl stát pouze vicepremiérem, který by ale neměl vlastní ministerstvo. Zeman dnes podobnou možnost označil za "pitomost". Babiš podle něj bude plnohodnotným členem vlády pouze v případě, že bude řídit vlastní rozsáhlý resort.

"Ať dokáže, co umí. Dejme mu šanci," řekl Zeman. "Kdyby se stal jenom vicepremiérem, byla by to ozdoba vlády. Jakýsi fíkus nebo oleandr, ale to je asi tak všechno," podotkl prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy