,,Předkoaliční" návrh má úspořit 20 miliard z rozpočtu

Martina Machová Martina Machová
5. 12. 2013 19:20
ČSSD, ANO a lidovci pracují na společném pozměňovacím návrhu.
Lídři možné trojkoalice.
Lídři možné trojkoalice. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na základech rodící se koalice ČSSD, ANO a lidovců vznikl plán, jak se připravit na schvalování státního rozpočtu.

ČSSD uvažuje o tom, že bych chtěla vytvořit pro novou vládu v rozpočtu na rok 2014 přibližně dvacetimiliardový polštář, který by v příštím roce sloužil na pokrytí plánů nově vzniklé koalice.

Peníze chce brát z provozních výdajů jednotlivých ministerstev, z každého přibližně kolem 10 procent, záleží podle skladby mandatorních výdajů. Vše se má následně spojit do jednoho společného pozměňovacího návrhu, který předloží v druhém čtení rozpočtu Sněmovně.

"Někde by to bylo méně, někde více, deset procent není bernou mincí. Nemělo by dojít k ohrožení spolufinancování v rámci eurodotací, sahat se nebude na důchody a mzdy," popsal záměr jeden z vrchních vyjednavačů koalice.

Ušetřit chtějí na IT zakázkách nebo právních službách. "Těch dvacet miliard je naše ambice, jestli to bude skutečně tato částka, to bude jisté do soboty. V současnosti to experti všech stran počítají," dodal.

Že nápad na společném jednání potenciálních koaličních stran skutečně zazněl, potvrdil i místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

"Bylo to v obecné rovině a nedošlo ke konkrétní shodě," říká sice, současně ale potvrdil, že návrh na deset procent a vytvoření "finančního polštáře" zazněl a obecně s takovým plánem lidovci souhlasí.

"Můžeme se dohodnout"

"Nelíbí se nám ale ona hranice 10 procent, pokud by to mělo být uplatňováno paušálně," uvedl. Možnost, že vše se nakonec sloučí do jednoho pozměňovacího návrhu, nevyloučil. "Může to tak skutečně dopadnout," dodal.

Svým způsobem jde o ústupek ČSSD směrem k hnutí ANO, protože ČSSD chtěla schválit rozpočet "tak jak je" a začátkem příštího roku předložit jeho novelu. Proti tomu ANO od počátku prosazovalo úpravy rozpočtu již při jeho schvalování.

 

Právě se děje

Další zprávy