Volba vedení Sněmovny ukázala, že koalice není jistá

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
27. 11. 2013 18:40
Zatímco ANO chce jasné slovo, lidovci se ještě nerozhodli a zůstávají bokem.
Hašek hlásí příchod.
Hašek hlásí příchod. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Středeční volba vedení Sněmovny ukázala hned tři důležité věci: že většina ve Sněmovně není zdaleka pevná (ostatně ještě vůbec není jisté, zda rodící se koalice bude skutečně vládní koalicí). Že noví poslanci sice mluví stylem "oni staří a my noví", ale komunistický místopředseda byl zvolen i hlasy oněch "nových". A konečně že už nejbližší dny ukážou, zda budou lidovci součástí vládní většiny.

Koaliční hladinu hned zrána rozčeřila zpráva, že hnutí ANO 2011 Andreje Babiše možná nepodpoří předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka do vedení Sněmovny.

Pavel Bělobrádek se nakonec místopředsedou v tajné volbě stal, 133 hlasů pro něj by na první pohled ukazovalo, že jej nakonec volilo i ANO. Je třeba ale vzít v úvahu, že pro něj hlasovali i poslanci z řad budoucí opozice a touto podporou se netajili.

ANO: Lidovci, rozhodněte se!

Něco napovídá i informace z nitra volební komise: "Nejčastější kombinací byla tato volba: Jermanová-Filip-Okamura. Takže to vypadá, že minimálně část poslanců za ANO volila Okamuru, a nikoliv Bělobrádka."

Daleko podstatnější ale je, že této - nakonec úspěšné - volbě předcházelo silné rozladění ze strany KDU-ČSL. Právě ona nervozita před volbou ukazuje na nejistou pozici "koaliční" většiny.

Po volbě už byla prohlášení o poznání smířlivější. Nejistota ohledně vládní koalice ale trvá.

"Volba byla tajná. Také jsem ale dostal informaci, že našeho kandidáta volila třeba ODS," říká k tomu opatrně lidovecký poslanec Daniel Herman na otázku, zda si je jist, že hnutí ANO skutečně Bělobrádka volilo.

S tím ale souvisí i budoucnost sněmovní většiny.

Jednání opět bez lidovců

"Ztrácíme trpělivost - když posloucháme celý den poměrně ostrá prohlášení v televizi. Skoro to došlo tak daleko, že by bylo načase říct: Milí lidovci, máte pět minut na to, rozhodnout se, jestli do toho jdete," říká jeden z poslanců za ANO.

"KDU stále říká, že toto je dál otevřené," říká ale za lidovce Daniel Herman.

A vzápětí nabízí řešení: "Možná by bylo nejlepší, kdyby vznikla vláda bez lidovců. Bylo by samozřejmě složité získat podporu, ale nemá smysl jít do něčeho, co se pak brzy zbourá."

Už ve čtvrtek se opět sejdou vyjednávací týmy jen ČSSD a ANO a budou řešit sporné body, především daně - a opět bez KDU-ČSL.

"Pokud vím, tak to tak stále je," říká za lidovce Daniel Herman, přestože se v řadách KDU-ČSL objevily hlasy, že by jednání měla dál pokračovat už jen jako trojstranná.

Linie mezi "starými" a "novými"? Realita je jiná

"Kolega Okamura je vnímán veřejností jako jeden ze symbolů změn, pro které se občané vyslovili ve volbách," uvedl předseda poslanců za hnutí Úsvit Radim Fiala, když žádal poslance o podporu pro Tomia Okamuru.

Okamura nakonec neprošel v prvním ani ve druhém kole volby, stejně jako Miroslav Kalousek za TOP 09. Naopak prošli hned v prvním kole už zmíněný lidovec Pavel Bělobrádek, komunista Vojtěch Filip a za hnutí ANO Jaroslava Jermanová.

"Volba, myslím, odráží přání nemalé části voličů. A do určité míry je to linie mezi novým a starým," nabízí svůj pohled Martin Stropnický.

Jenže: většina poslanců sice odmítla "staré" - Miroslava Kalouska a Miroslavu Němcovou -, ale také "nového" Tomia Okamuru.

A naopak: velmi hladce prošel předseda komunistů Vojtěch Filip a stejně jako Jermanová dostal 151 hlasů. Volit ho tedy musela - podle předběžných dohod - i valná část "nových" poslanců.

Momentálně nekompletnímu vedení Sněmovny tak chybí ještě jeden místopředseda, poslanci ho budou volit příští týden.

Hnutí ANO už během dne dávalo najevo, že Miroslavu Kalouskovi sice hlasy nepřihodí, jinému kandidátovi z řad tohoto klubu by hlasy dát mohli. A jmenovitě uvádělo třeba současného předsedu klubu TOP 09 Petra Gazdíka.

"K tomu teď nemohu nic říct. Je to věcí našeho klubu, ve kterém se poradíme, jak budeme postupovat dál," říká sám Petr Gazdík.

 

Právě se děje

Další zprávy