Babiš mi Haška stále předhazuje, popsal jednání Sobotka

Martina Machová Martina Machová
27. 11. 2013 15:10
Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz
Bohuslav Sobotka po jednání v Lánech s prezidentem 21. listopadu 2013.
Bohuslav Sobotka po jednání v Lánech s prezidentem 21. listopadu 2013. | Foto: Reuters

Praha - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se po pověření prezidentem Milošem Zemanem pustil do sestavování své vlády. Jako případné koaliční partnery oslovil hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše a lidovce.

Jak jednání probíhají, i o tom hovořil online se čtenáři Aktuálně.cz. Rozhovor to nebyl jednoduchý. Původně měl začít ve 13:00, ale kvůli dění v Poslanecké sněmovně, která má právě dnes ustavující schůzi, byl začátek posunut na 14:00. A šéf sociálních demokratů během něj odbíhal hlasovat.

I tak se ale svěřil, že jeho pozice není kvůli nedávnému puči ve straně jednoduchá. "Odpovědná politika se dělá jinak, než to předvedli pučisté. Bohužel tím stranu poškodili a oslabili v povolebním vyjednávání. Například předseda ANO pan Babiš nám Michala Haška předhazuje při každé příležitosti...," napsal Sobotka.

Rovněž popsal, co by následovalo, pokud ANO z jednání o vládě vycouvá. "Jiné varianty v Poslanecké sněmovně většinu neposkytují. Pokud se to nepovede, alternativou jsou předčasné volby," uvedl.

Po prvních jednáních je jasné, že jednání lehká nebudou, musel se například vzdát ministerstva financí, které zůstane hnutí ANO, a v důsledku podezření Andreje Babiše ze spolupráce s StB začal vážně hovořit o zrušení lustračního zákona.

Je Sobotka ochoten vzdát se ministerstva vnitra, které si rovněž nárokuje Andrej Babiš? A kde je hranice, za kterou se sociální demokracii již kompromisy s ANO a lidovci nevyplatí?

Odpovědi Bohuslava Sobotky čtěte zde:

 

Právě se děje

Další zprávy