Švýcaři neomezí platy manažerů a nezvýší dálniční poplatky

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
24. 11. 2013 21:32
Referendum odmítlo, aby manažeři nebrali víc než dvanáctinásobek minimální mzdy.
Foto: Reuters

Bern - Švýcaři v referendu odmítli návrh na omezení manažerských platů a vyslovili se rovněž proti daňovému zvýhodnění rodin a zvýšení dálničních poplatků. Podle tamních médií to potvrdily konečné výsledky sčítání hlasů. Ostře sledovaná byla zejména reakce občanů na návrh, aby maximální platy manažerů nesměly přesáhnout dvanáctinásobek aktuální minimální mzdy.

Proti návrhu organizace Mladých socialistů, který autoři nazývali "iniciativa 1:12", se podle serveru listu Tribune de Geneve vyslovilo 65,3 procenta hlasujících. Iniciativa byla reakcí na vysoké výdělky vedoucích pracovníků nadnárodních společností, které místní levicové skupiny za jejich platovou politiku tvrdě kritizují.

Představitelé podnikatelských svazů se naopak obávali, že platový strop by ohrozil konkurenceschopnost Švýcarska a poškodil podmínky pro rozvoj mezinárodního obchodu.

Švýcaři už letos v březnu při referendu posílili pravomoci akcionářů při kontrole manažerských platů a zakázali praxi "zlatých padáků", tedy vysokého finančního odstupného. Výsledky dnešního hlasování proto mnozí považují za překvapení.

Zamítnutí přišlo také u návrhu na daňové úlevy rodinám s dětmi, které odmítlo 58,5 procenta hlasujících. Výrazný odpor proti tomu projevili zejména obyvatelé měst, v nichž je porodnost u starousedlíků zřetelně nízká, zatímco venkov byl náchylnější k jeho přijetí.

Úspěšný nakonec nebyl ani třetí návrh, podle něhož se hodnota dálniční známky měla zvýšit z nynějších 40 na 100 švýcarských franků (na 2100 Kč). Stávající hodnota, která platí od roku 1995, tak dál zůstane nezměněná. Proti návrhu hlasovalo 60,5 procenta voličů, kteří tak odmítli financovat převzetí 400 kilometrů kantonálních silnic pod správu státu.

 

Právě se děje

Další zprávy