ČSSD a ANO se sešly u Babiše, řeší šéfa sněmovny

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
23. 11. 2013 14:07
Na prvním trojstranném jednání se ČSSD, ANO a KDU-ČSL sejdou až po prvním sněmovním dni
Zvládneme to i bez lidovců.
Zvládneme to i bez lidovců. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Už tři hodiny jednají vyjednavači ČSSD a hnutí ANO 2011 v Průhonicích, kde má lídr ANO jeden ze svých podniků.

Společný výstup předsedů obou stran Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše, původně plánovaný na dvě odpoledne se ale posouvá - místo tiskové konference putovaly do jednacího sálu sendviče.

Obě delegace totiž přednostně řeší daně, které jsou klíčovým bodem, na kterém se možní koaliční partneři rozcházejí (ČSSD např. chce zavést daňovou progresi, což Babišovo ANO odmítá).

Kromě daní by ale měly dvě nejsilnější politické frakce vyřešit, která z nich obsadí post předsedy Sněmovny  Poslanci by ho měli volit už příští týden.

"Do dohody o předsedovi Sněmovny je ještě daleko, řešíme stále daně," řekl Aktuálně.cz v průběhu jednání jeden z účastníků.

Schůzka v Průhonicích je mezi nejsilnějšími parlamentními stranami klíčová. Pokud se Babiš se Sobotkou dohodnou, budou už podle předsedy sociální demokratů moci začít se psaním koaliční smlouvy.

"Sociální demokracie by velmi ráda už příští týden začala pracovat na prvním návrhu textu koaliční smlouvy," řekl před jednáním novinářům Bohuslav Sobotka.

Lidovci to chápou, i když s rezervou

Křesťanští demokraté uznávají, že dohoda o tom, které z větších stran připadne předseda, je věc právě ČSSD a hnutí ANO. Předpokládali ale, že by se případná budoucí koalice mohla sejít ještě před začátkem ustavující schůze nové Sněmovny - dosud se scházeli vyjednavači vždy jen dvou stran.

Teď je jasné, že vůbec první společné jednání případné trojkoalice bude v pondělí večer, tedy poté, co budou nominace na předsedy a místopředsedy podané a ustavující schůze se přeruší.

"Myslím, že je to škoda. Nevidím důvod, proč jsme se nemohli potkat ještě v pátek nebo v sobotu," komentuje situaci 1. místopředseda a vyjednavač KDU-ČSL Marian Jurečka.

O něco smířlivější je předseda strany Pavel Bělobrádek: "Odpovědnost je především na těch dvou větších stranách, takže chápu, že mají bilaterální jednání. Na jednání o Sněmovně máme ještě celé úterý. Sice mě netěší, že jsme to neřešili dřív, ale respektuji to."

Jourová nebo Hamáček?

Právě lidovci stále ještě hrají s kartou, že do koalice nakonec vůbec vstoupit nemusejí, jak prohlásil Jurečka už dřív v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

ČSSD a ANO se budou muset na sobotním jednání vůbec dohodnout, zda připadně křeslo předsedy dolní komory sociálním demokratům - pak jsou kandidátky Jan Hamáček nebo Lubomír Zaorálek (momentálně má podle informací z nitra ČSSD větší šance Hamáček), nebo zda to bude ANO, na jehož kandidátovi se rodící se sněmovní většina shodne - pak je ve hře Věra Jourová.

Ta před jednáním potvrdila, že by měla zájem o pozici ústavní činitelky. "Budu tam, kde budu nejvíce potřebná," řekla.

I ČSSD však trvá na svém nominantovi. "Chceme vyjednat podporu ze strany poslanců hnutí ANO," uvedl Sobotka.

Zatímco ANO ústy Andreje Babiše argumentuje tím, že pokud bude mít ČSSD premiéra, pak by jen těsně za ní druhé ANO mělo dostat šéfa Sněmovny. Naproti tomu ČSSD se tohoto postu nechce vzdát zejména kvůli případnému třetímu pokusu se sestavením vlády, kdy premiéra už musí prezident republiky jmenovat právě na návrh předsedy Poslanecké sněmovny.

Dalším oříškem jsou místopředsedové dolní komory. Momentálně to vypadá na čtyři, přičemž během týdne se objevila zpráva, že ČSSD a ANO budou chtít předsedu a dva místopředsedy. Tuto zprávu ale s odstupem několika dní dementoval Andrej Babiš.

Podle zpráv z různých klubů to vypadá tak, že zřejmě po místopředsedovi dostanou komunisté, kteří skončili ve volbách třetí, a čtvrtá v pořadí TOP 09 a Starostové. KSČM na tento post nominuje předsedu strany Vojtěcha Filipa, který si tuto roli už vyzkoušel v době Špidlovy vlády, a TOP 09 svého 1. místopředsedu Miroslava Kalouska.

Lidovci a ti další

Zároveň ale chtějí místopředsedu i lidovci, kteří mají jeden ze dvou nejmenších poslaneckých klubů - společně s Úsvitem Tomia Okamury mají po 14 poslancích. Přeskočili by tak ODS s 16 mandáty (a kandidátkou Miroslavou Němcovou, ale o křeslo místopředsedy se přesto hlásí vahou své možné role v koalici. O tento post si za KDU-ČSL řekl předseda strany Pavel Bělobrádek.

Kromě toho se ještě budoucí sněmovní většina musí definitivně dohodnout na tom, které sněmovní výbory připadnou té které poslanecké frakci.

Po čtvrtku je jasné, že přílišká redukce výborů, komisí a delegací se čekat nedá. Předsedové poslaneckých klubů se shodli jen na zrušení komise pro kontrolu kanceláře Sněmovny, sloučení dvou delegací a ANO neúspěšně prosazuje spojení branného a bezpečnostního výboru.

Podle informací Aktuálně.cz se teď uvažuje o tom, že by ČSSD a ANO měly po 5 předsedech výborů, lidovci 3, komunisté 2 a zbylé tři strany ve Sněmovně - tedy TOP 09, ODS a Úsvit - po jednom předsedovi.

ČSSD a ANO by kromě toho měly na sobotní schůzce opět diskutovat daně, které se jeví jako kontroverzní téma budoucí koalice.

"Před volbami ČSSD říkala, že chce 'fungující stát' - což ale z našeho pohledu neznamená, že to necháme, jak to bylo, a jen k tomu přirazíme daně," řekl Aktuálně.cz ještě před jednáním vyjednavač hnutí ANO Martin Stropnický.

ANO prosazuje šetření, např. zavedením centrálních nákupů, a naopak odmítá zvyšovat daně firmám nebo zavádět progresivní daně z příjmu. ČSSD naopak progresivní daně prosazuje - a shoduje se na tom s KDU-ČSL.Podle zpráv z různých klubů to vypadá tak, že zřejmě po místopředsedovi dostanou komunisté, kteří skončili ve volbách třetí, a čtvrtá v pořadí TOP 09 a Starostové. KSČM na tento post nominuje předsedu strany Vojtěcha Filipa, který si tuto roli už vyzkoušel v době Špidlovy vlády, a TOP 09 svého 1. místopředsedu Miroslava Kalouska.

 

Právě se děje

Další zprávy