Vyjednavač KDU: Opozice, nebo koalice? Stále půl na půl

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
Aktualizováno 22. 11. 2013 6:53
Rozhovor s Marianem Jurečkou o tom, že KDU-ČSL se rozhoduje, zda do koalice vůbec půjde.
Stavíme Sněmovnu - a nevíme, jaká bude vlastně koalice!
Stavíme Sněmovnu - a nevíme, jaká bude vlastně koalice! | Foto: Vojtěch Marek

Rozhovor - Možnost, že KDU-ČSL nakonec vstoupí do vládní koalice s ČSSD a hnutím ANO 2011, je stále - i přes pokračující koaliční jednání - padesát na padesát. Tvrdí to alespoň v rozhovoru pro Aktuálně.cz první místopředseda křesťanských demokratů Marian Jurečka.

A zároveň nezakrytě říká, že opoziční role by byla momentálně pro lidovce výhodnější: "Rizika jít do případné koalice jsou daleko větší než zůstat v opozici."

Kriticky se zatím dívá i na vyjednávání o uspořádání nově zvolené Sněmovny: "Za šest dnů máme ustavující schůzi Sněmovny a nikdo nic nevíme. Měli bychom mít alespoň představu, jak bude vypadat vedení Sněmovny, jaké budou počty členů v jednotlivých výborech - ani toto není jasné."

A viník? "Jsem přesvědčen, že sociální demokracie," říká Marian Jurečka.

Aktuálně.cz: V této chvíli je KDU-ČSL podle vás blíž vládě, nebo opozici?

Marian Jurečka: Myslím, že cesta do koalice i do opozice je pořád stejně vzdálená.

A.cz: A co zní z vašich regionů?

Měli jsme několik usnesení okresních výborů, která spíše říkají, aby KDU-ČSL šla do opozice. To je hlas některých okresů, nelze říct, že je to většinový hlas, protože jsme neřekli, aby se vyjádřily všechny krajské nebo okresní výbory. Ale teď je stav takový, že všichni čekají alespoň na dílčí konkrétní výsledek vyjednávání, která se teprve teď začínají rozbíhat.

A.cz: Bohuslav Sobotka prohlásil, že do Silvestra by chtěl mít vládu. Máte ale nějaký termín, dokdy by měla být třeba koaliční smlouva?

Nemáme. Myslím, že teď je spíš klíčové najít do neděle nějakou shodu na uspořádání Poslanecké sněmovny. Nejen tří případně koaličních stran, ale všech.

Myslím, že na Vánoce by mělo být principiálně jasno, jestli vznikne nějaká vláda, na jakém půdorysu. A jestli bude programové prohlášení nebo koaliční smlouva do konce roku, nebo do konce ledna, to je další věc.

A.cz: Dokdy si za KDU-ČSL řeknete: Koalice, nebo opozice?

Pro nás je to otázka dvou tří týdnů.

Nejbližší resort? Snad sociální věci...

A.cz: Personální otázky nové vlády jste opravdu vůbec neřešili?

Ne. Na žádném jednání jsme otázku resortů a personálií vůbec neřešili. Včera jeden člen našeho celostátního výboru navrhl, abychom se touto otázkou začali zabývat, a bylo to odmítnuto. Teď je to předčasné a mohlo by to být i kontraproduktivní.

A.cz: Ale je přece třeba zjistit, jakou váhu bude mít ta která strana v koalici - tedy kolik bude mít resortů a jak významné. Máte představu, které byste chtěli?

V programu jsme třeba nijak neakcentovali resort obrany, zahraničních věcí. Takže byl bych schopen říct několik resortů, které nejsou naší prioritou. Ale nebudu jmenovat, o které bychom stáli. Pozorný čtenář našeho programu je schopen si udělat nějakou dedukci.

A.cz: Nicméně když vezmu vaše priority: ministerstvo pro rodinu nemáme. Vaše tradiční bylo ministerstvo kultury...

Ministerstvo pro rodinu jsme měli v programu v roce 2010, teď ho v programu nemáme. Jsme přesvědčeni, že tyto záležitosti lze rozdělit mezi stávající resorty. Vytvářet nové ministerstvo v dnešní době nemá logiku. Otázka rodiny je, myslím, především v kompetenci ministerstev práce a sociálních věcí a financí.

A.cz: Myslím, že o finance se seperou ČSSD a ANO. Takže pro vás ministerstvo práce?

Já vám to nepotvrdím.

Nikdo nic nevíme!

A.cz: Je problém jednat o Sněmovně s ostatními stranami, když není ani jasné, která strana by měla mít předsedu. V čem to drhne teď, když se jakžtakž konsolidovala situace uvnitř ČSSD?

Není to ani tak otázka drhnutí, ale malé míry a intenzity komunikace. V úterý jsem se shodou okolností potkal v Poslanecké sněmovně s Věrou Jourovou, mluvil jsem i s Petrem Gazdíkem - a všichni jsme se shodli, že za šest dnů máme ustavující schůzi Sněmovny a nikdo nic nevíme.

A.cz: A čí je to chyba, kdo by měl být iniciativnější?

Jsem přesvědčen, že sociální demokracie. Apelovali jsme, že by bylo potřebné, aby ještě před víkendem, třeba v pátek, bylo minimálně trojstranné setkání o uspořádání Sněmovny.

A.cz: V sobotu se má sejít ČSSD a ANO a jednat o Sněmovně. Není divné, že to má být bez vás?

Asi to trošku divné je. Dobře, ať se potkají a vyjasní si post předsedy. My stojíme mimo tento spor, to si musí vyřešit ČSSD a ANO.

Ale měl by být čas vést ještě během víkendu dialog i s ostatními předsedy, aby si poslanecké kluby třeba v neděli večer mohly návrhy projít. Byť v tuto chvíli nebude jasné, jaká bude koalice, měli bychom mít alespoň představu, jak bude vypadat vedení Sněmovny, jaké budou počty členů v jednotlivých výborech - ani toto není jasné.

A.cz: Jenže je rozdíl, zda budete o výborech a postech pro vás jednat z pozice koaličního partnera, nebo z pozice opozičního klubu, jednoho ze dvou nejmenších. Je tedy vůbec možné vyjednávat o Sněmovně bez toho, abyste věděli, jaká koalice to vlastně bude?

Ideální by bylo vědět jaká. Ale teď si dovedu představit nějaké nouzové řešení - dohodněme se na půdorysu teoreticky možné koalice. A pokud by na ni nedošlo, lze udělat změny. Teď si nemůžeme dovolit luxus roku 2006, kdy se Sněmovna dávala dohromady dva měsíce. Máme problém se státním rozpočtem, zákonnými opatřeními Senátu.

A.cz: Jen váš odhad: Bude Sněmovna schopna příští týden zvolit svoje orgány, minimálně předsedu a místopředsedy?

Jsem životní optimista, ale v tento okamžik to nejsem schopen vůbec říct.

Nedůstojná role v koalici? Když nebudeme ve vedení Sněmovny

A.cz: Váš předseda Pavel Bělobrádek prohlásil, že KDU-ČSL nebude v koalici jen do počtu, že nepřijme, jak řekl, nedůstojnou roli. Nehrajete ji ale už teď, když o tom důležitém se teď dohadují dvě větší strany?

Na ostatní věci - kromě předsedy Sněmovny - jsme aktivně řekli svůj názor a chceme do nich promlouvat. Předseda Sněmovny je dohoda dvou zbývajících stran. Osobně vidím logiku v tom, že pokud by měli sociální demokraté premiéra, pak by ANO jen těsně na druhém místě mohlo mít předsedu Poslanecké sněmovny.

A.cz: Já si ale chci spíš ujasnit, co konkrétně znamená "nedůstojná role". Kde je ta hranice, kdy byste si řekli, že vaše role už je nedůstojná?

Předně se odvíjí od programové shody. Do programu koalice musí KDU promítnout své zásadní priority. Příklad roku 2006: Já si prakticky nevybavuji, že bychom do programu Topolánkovy vlády dokázali promítnout nějakou prioritu KDU. A tuto chybu teď nezopakujeme. Priority jsou jasné: Snížení daňové zátěže rodin, nezvyšování korporátních daní, boj s lichvou a exekucemi a boj s nezaměstnaností.

A.cz: Dovedete si třeba představit, že byste neměli místopředsedu Sněmovny?

Pokud bychom měli být koaliční stranou, tak si to představit nedokážu.

A.cz: Takže třeba toto by znamenalo: Hrajeme nedůstojnou roli v koalici?

To už samozřejmě je tato rovina.

Vláda do Silvestra? Museli bychom jednat víc

A.cz: Začaly pracovat expertní týmy. Je tady alespoň zárodek textu koaliční smlouvy? Jsme měsíc po volbách...

To jsme, ale je to teprve devátý den, kdy vůbec začala nějaká jednání. Zárodky textu se nerodí. Třeba dneska jsme se potkali v expertním týmu pro rozpočet a daně a sociální demokraté přišli s pětadvaceti body - a dlouho jsme debatovali o korporátní dani nebo o dani dědické a darovací. Pro nás je zase důležité společné zdanění manželů. Otázka progresivních daní, pásem - o všem ještě bude dlouhá debata.

A.cz: Když vás tak poslouchám, zatím je to velmi vágní. Takže váš odhad: Skutečně si dokážete představit, že vláda vznikne do Silvestra?

Dovedu, pokud by se jednalo každý den.

A.cz: To se ale nejedná...

No, teoreticky to podle mě možné je. Ale chtělo by to denně nebo alespoň obden vést intenzivní několikahodinová jednání.

A.cz: Dovedete si představit, že vaše místo v koalici zaujme Okamurův Úsvit?

Dokážu si to představit. Být opoziční stranou je pro nás daleko jednodušší. Bez zodpovědnosti a měli bychom obrovský potenciál kritiky. To je samozřejmě daleko komfortnější role než být v koalici v době, kdy nevíme, jestli bude ekonomický růst, nebo pokračovat recese, kdy nevíme, nakolik budou partneři stabilní. Rizika jít do případné koalice jsou daleko větší než zůstat v opozici.

A.cz: Nehrozila by vám marginalizace? Máte jen 14 poslanců, stejně jako Okamura...

Já se toho úplně neobávám, protože jsme si vyzkoušeli tříleté období, kdy jsme nebyli v Poslanecké sněmovně. A na rozdíl od Věcí veřejných nebo teď oněch dvou nových stran má KDU-ČSL obrovskou výhodu, že je pevně zakotvená v komunální a krajské politice.

 

Právě se děje

Další zprávy