Hvězda Petra Fialy v ODS stoupá. Dostal další podporu

Jakub Novák
20. 11. 2013 10:50
Po jižní Moravě ho do čela strany podpořila také ostravská organizace ODS
Exministr školství Petr Fiala - budoucí šéf ODS?
Exministr školství Petr Fiala - budoucí šéf ODS? | Foto: Vojtěch Marek

Ostrava - Po jižní Moravě vyzvala exministra školství a novopečeného poslance za ODS Petra Fialu ke kandidatuře na post šéfa strany také ostravská ODS.

Tamější oblastní rada odsouhlasila usnesení, kterým Fialu vyzývá ke kandidatuře a vyjadřuje mu v takovém případě plnou podporu.

"Oceňujeme krok bývalého ministra školství Petra Fialy vstoupit do ODS, a to zejména v situaci, kdy strana neprožívá nejlehčí období. Petr Fiala tímto krokem nejen nejsilnějším možným způsobem prokázal sepětí s politikou ODS, ale zároveň ukázal, že věří v budoucnost ODS," citujeme z usnesení.

Místopředseda moravskoslezské ODS a podobně jako Fiala také bývalý ministr Pavel Drobil označil tento krok za očekávatelný.

"V Ostravě se o něm diskutuje od voleb," napsal na svém facebookovém profilu.

Vyslyší Fiala výzvy spolustraníků?

O tom, zda Fiala nakonec tyto výzvy na lednovém volebním kongresu strany vyslyší a vstoupí do boje o post šéfa partaje, které voliči v letošních volbách přisoudili pouhých 7,72 % hlasů, doposud jasno není.

"Tato funkce nemá pro mě sama o sobě hodnotu, pokud bych neměl pocit, že jejím prostřednictvím mohu něco změnit. Nechci být nějaká nová tvář, která se vysune do popředí - a jedeme dál. To nechci i z toho důvodu, že myslím, že není kam jet dál. Přijal bych to jen za předpokladu, že bych měl dojem, že je tu velká vůle ke změně," nechal se slyšet v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz Fiala.

Když mu před několika dny vyjádřilo podporu několik jihomoravských organizací, včetně té největší, tak pouze konstatoval, že nominaci na post předsedy ODS velice vážně zvažuje a o tom, zda ji přijme, se rozhodne v následujících dnech.

Drobil však ve svém facebookovém příspěvku naráží ještě na druhou část usnesení ostravských občanských demokratů, vztahující se k úřadujícímu předsedovi Martinu Kubovi.

Foto: Vojtěch Marek

Kuba by měl v orgánech ODS zůstat, "sepuka" není nutná

"Oblastní rada konstatuje, že zejména vnitrostranické působení Martina Kuby a jeho zájem o vnitřní chod a dění v ODS by nemělo být ukončeno jeho nezvolením do Poslanecké sněmovny a že by se měl vnitřnímu řízení ODS věnovat i nadále. Měl by rovněž zvážit své působení v centrálních orgánech ODS i po mimořádném volebním Kongresu ODS v lednu 2014," citujeme z usnesení.

Oblastní rada tak podle Drobila přijala usnesení, kterým v rozporu s "mediálním mainstreamem sděluje, že ti ´staří´, a tudíž nutně ´nečistí´ členové vedení ODS, kteří se neštítili vnitrostranické práce, nutně nemusí rituálně spáchat sepuku".

„Jsem opravdu rád, že si snad ještě zachováváme zbytky odésácké hrdosti a zdravého rozumu," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy