Potvrzeno: Vlivný politik ČSSD Houska byl zastřelen

Martina Machová Radek Nohl Martina Machová, Radek Nohl
Aktualizováno 19. 11. 2013 11:05
Vražda jedenapadesátiletého politika se stala v pondělí kolem 19. hodiny.
Archivní snímek Romana Housky v rozhovoru s Jaroslavem Tvrdíkem.
Archivní snímek Romana Housky v rozhovoru s Jaroslavem Tvrdíkem. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Roman Houska, vlivný člen severočeské ČSSD a partner někdejší hejtmanky a současné vicehejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové, byl nalezen zastřelený u své vily v ulici Kamenný vrch v Chomutově.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdily dva nezávislé zdroje.

Krajská policejní mluvčí Jana Matonohová řekla, že policie vyšetřuje podezření z násilného trestného činu v Chomutově, identitu oběti však nepotvrdila. Udělal to až v úterý ráno krajský státní zástupce Jan Jakovec.

"Informace o zastřelení Romana Housky je pravdivá," řekl deníku Aktuálně.cz Jakovec. Podle něj policie zatím po pachateli trestného činu pátrá.

Aktuálně.cz se podařilo zjistit, že tělo jedenapadesátiletého Housky bylo nalezeno před domem přikryté celtou. Místo činu zkoumají policisté a byla nařízena soudní pitva.

"Tato bolestná situace, která nastala, je pro mě velmi citlivá a osobní a hluboce se dotýká nejen mě, ale také všech pozůstalých. Proto se nebudu k této záležitosti nadále vyjadřovat a prosím všechny v této situaci o shovívavost," uvedla Jana Vaňhová v prohlášení, které v úterý dopoledne zaslala redakcím.

V inkriminované době - okolo devatenácté hodiny - podle všeho nebyla Vaňhová doma, měla politické jednání.

Vlivný a kontroverzní

O Romana Housku se média zajímala více než o ostatní krajské funkcionáře politických stran.

Naposledy letos v září, kdy vyhrál spor se svým bývalým stranickým šéfem Jiřím Paroubkem, kterého označil za "novodobou obdobu sovětského politika Lavrentije Beriji". Houska byl vlivným členem ústecké ČSSD a právě Paroubka se mu podařilo od místní sociální demokracie odstřihnout. Stál v čele skupiny, která bojovala proti expremiérovi a jeho příteli Petru Bendovi.

Jméno Roman Houska je spojováno především s jeho problémy se zákonem.

V roce 2012 například Houskovi úřady zabavily řidičský průkaz, protože se odmítl podrobit dechové zkoušce na přítomnost alkoholu.

Nebylo to poprvé, kdy se Houska dostal do konfliktu se zákonem. Letos v březnu například parkoval na zákazu vjezdu, v roce 2003 pak přejel nohu strážníkovi, který ho chtěl pokutovat za špatné parkování.#foto3

Za to se Houska dostal dokonce až k soudu, krajský soud ovšem v roce 2009 překvalifikoval trestný čin pouze na přestupek. Nakonec tak z celého případu odešel bez potrestání.

Houska byl také podezřelý z toho, že v devadesátých letech vyhrožoval podnikatelům a vydíral je, protože se účastnili dražeb budov, které chtěl vlastnit sám.

V roce 2005 ale jeho stíhání skončilo, krajský soud ho totiž kvůli průtahům zastavil.

* * *

Poznámka redakce: Diskuse k článku byla uzavřena. Děkujeme za pochopení a slušným čtenářům se omlouváme.

 

Právě se děje

Další zprávy