Kancléři Mynářovi zkomplikují prověrku anonymní akcie

Eliška Bártová Eliška Bártová
Aktualizováno 19. 11. 2013 14:10
Místo kancléře závisí právě na prověrce, přiznal po volbách i prezident Miloš Zeman.
Vratislav Mynář
Vratislav Mynář | Foto: ČTK

Praha - Osud kancléře Vratislava Mynáře na Hradě závisí na tom, zda se mu podaří získat bezpečnostní prověrku na stupeň Tajné či stupeň Přísně tajné. Jeden z nejdůležitějších spolupracovníků prezidenta však o ni ani po několika měsících ve funkci nepožádal.

To, že jeho osud závisí právě na prověrce, veřejně přiznal těsně po volbách i prezident Miloš Zeman. Deník Insider nyní napsal, že se v politickém zákulisí opět začalo mluvit o Mynářově výměně a padlo i konkrétní jméno kancléřova nástupce.

Vratislav Mynář v této situaci opakuje, že sbírá pro prověrku doklady, ale ukazuje se také, že může mít z prověřování oprávněné obavy. Podle zjištění Aktuálně.cz může totiž Mynářovu prověrku zkomplikovat skutečnost, že v minulosti, dokonce ještě letos v červnu, vlastnil anonymní akcie.

 

Fakta

NBÚ - znak

Vratislav Mynář disponuje pouze prověrkou prvního stupně Vyhrazené. Tu neuděluje NBÚ, dostane ji každý, kdo je právně způsobilý, starší 18 let a má čistý trestní rejstřík.

Žadatel o prověrku na Přísně tajné musí mimo jiné doložit:

  • Movitý i nemovitý majetek
  • Příjmy, finance, pohledávky, závazky
  • Zaměstnavatele za posledních 20 let
  • Vazby na bývalé i současné bezpečnostní složky cizí moci
  • Užívání alkoholu, drog, hracích automatů
  • Kontakty na lidi žijící v zahraničí mimo země EU a NATO
  • Pobyty v zahraničí delší než 90 dnů

Agenti na kancléře

„Byl by to složitější proces," reagoval obecně na situaci, kdy žadatel vlastní anonymní akcie, mluvčí Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Radek Holý.

"Určitě by proběhl pohovor, určitě bychom chtěli vidět doklady a záruku, že to není jenom vypůjčené. Zabývali bychom se tím hodně do hloubky a snažili se zvěrohodnit, že to není jenom hra na něco," říká. "Je to ale problém," přiznává nakonec.

V případě, že žadatel o prověrku vlastní anonymní akcie jako kancléř Mynář, může totiž NBÚ vyslýchat svědky, popřípadě mohou být k prověřování nasazeni agenti. „V neposlední řadě může NBÚ požádat o prověření okolností tohoto vlastnictví příslušnou zpravodajskou službu, například jako součást prověření majetkových poměrů žadatele," upřesňuje mluvčí úřadu.

Mynář se přitom anonymními akciemi prokázal i v době, kdy už post prezidentského kancléře zastával. Deník Aktuálně.cz ho chtěl nad tímto problémem jeho prověrky ještě jednou požádat o stanovisko, kancléř však na žádost o schůzku nereagoval a mobilní telefon nezvedl ani při opakovaných pokusech redakce o rozhovor.

Bezpečnostní riziko

Anonymní akcie jsou problematické v tom, že je obtížné doložit, kdo je jejich skutečným vlastníkem. Majitelem je totiž ten, kdo je právě drží v ruce, a nelze tedy určit, zda jsou akcie opravdu jeho, nebo zda je drží pro někoho jiného, kdo chce zůstat v anonymitě.

I proto je tato forma akcií vnímána jako možný nástroj k legalizaci výnosů organizovaného zločinu a korupce. To, že mohou být anonymní akcie vnímány jako bezpečnostní riziko, naznačuje i obecný výklad mluvčího NBÚ.

Pokud by totiž například o prověrku žádala firma, jejíž vlastnictví je postaveno na anonymních akciích, osvědčení NBÚ nedostane z tohoto důvodu vůbec.

 

Kancléř u vymahačů dluhů

Vratislav Mynář má s anonymními akciemi zkušenost minimálně v případě dvou společností.

Podle dřívějšího zjištění Aktuálně.cz se prokázal anonymními akciemi brněnské firmy Credit Management, která se zabývá vymáháním dluhů. Podílela se na vymáhání pohledávek za jízdné pražského dopravního podniku a od roku 2008 vymáhala také pohledávky polostátního energetického gigantu ČEZ, pro který pracovala ještě na počátku tohoto roku.

Mynář se anonymními akciemi Credit Management prokázal na valné hromadě v roce 2006, kam přinesl 40 kusů v hodnotě 4 milionů korun. Minimálně v danou chvíli tak byl většinovým vlastníkem firmy. Podruhé přinesl Zemanův kancléř anonymní akcie této firmy znovu v roce 2011, kdy se prokázal dvaceti kusy.

Problém může přinést Mynářovi i fakt, že angažmá v této společnosti zapíral. V dřívějším rozhovoru pro deník Aktuálně.cz totiž konstatoval, že „není pravda", že by anonymní akcie Credit Management vlastnil, ale po konfrontaci s dokumenty z valných hromad už připustil, že akciemi tehdy disponoval.

Argumentoval však tím, že na valné hromadě zastupoval svého kolegu, právníka z Brna. Slíbil, že toto angažmá podrobně vysvětlí a doloží, avšak dodnes to neučinil.

K takovému případu mluvčí NBÚ obecně říká, že pokud žadatel o prověrku informaci o anonymních akciích v dotazníku NBÚ neuvede, může to být důvod k jejímu následnému odebrání. „Všechny držitele bezpečnostní prověrky průběžně sledujeme," říká Holý z NBÚ. „To, že něco tak závažného neuvede do dotazníku, je důvod ji následně odebrat."

 

Akcie za 18 milionů

Samotný Vratislav Mynář také ukázal, jak se anonymní akcie v praxi využívají. Zatímco v případě firmy vymáhající dluhy se k akciím neznal, v případě jiné společnosti, VV Invest (zabývá se pronájmem nemovitostí a správou vlastního majetku), se naopak k vlastnictví hlásí.

Ověřit, že říká pravdu, je přitom stejně obtížné jako ověřit, zda má pravdu, když tvrdí, že mu nepatří.

Mynář stál podle rejstříku v čele představenstva VV Investu až do letošního června. V loňském roce se na valné hromadě prokázal 19 kusy anonymních akcií této společnosti a totéž zopakoval v době, kdy už působil jako kancléř - tedy byl na postu jednoho z nejvlivnějších úředníků státu.

Na počátku letošního června přinesl na valnou hromadu VV Investu 22 kusů akcií v celkové hodnotě 18 milionů korun.

 

Peníze pro SPOZ

NBÚ by mohlo zajímat nejen to, že Vratislav Mynář působil ve firmě, která vymáhala pohledávky, jež od pražského dopravního podniku původně získala jiná společnost s anonymními akciemi, Tessile ditta, a to na 15 let bez výběrového řízení.

Do hledáčku NBÚ by se taky mohla dostat skutečnost, že se lidé, s nimiž Mynář podle obchodního rejstříku působil ve stejných firmách, přispívali na financování politické strany.

V roce 2010 darovali takoví sponzoři přes milion korun straně SPOZ, kde byl Mynář předsedou. Dalších 800 tisíc putovalo na stranický účet od firem sídlících na stejné brněnské adrese jako Mynářova VV Invest.

 

Právě se děje

Další zprávy