Brněnská organizace chce do čela ODS exministra Fialu

Jakub Novák
15. 11. 2013 11:25
Po výrazném úspěchu na jižní Moravě má Fiala nakročeno k postu šéfa "nové" ODS.
Foto: Vojtěch Marek

Brno - Největší místní organizace ODS na Moravě, Brno-střed, vyzvala exministra školství a stávajícího poslance Petra Fialu ke kandidatuře na šéfa ODS a zároveň schválila jeho nominaci na tuto funkci.

"Sněm vyzývá profesora Petra Fialu, aby kandidoval na funkci předsedy Občanské demokratické strany, a doporučuje oblastnímu sněmu, aby profesora Petra Fialu nominoval jako kandidáta na předsedu ODS," citujeme z usnesení, které schválili všichni přítomní členové místní organizace.

Sám Fiala deníku Aktuálně.cz řekl, že si ohledně této věci nechá pár dní na rozmyšlenou. "Nominaci na post předsedy ODS velice vážně zvažuji a o tom, zda ji přijmu, se rozhodnu v příštích dnech. Každé takovéto podpory, které se mi dostává, si velice vážím a zavazuje mě," řekl Fiala pro Aktuálně.cz.

"Nicméně jakákoli funkce je pro mě zajímavá jen tehdy, pokud mohu jejím prostřednictvím něco změnit. Pokud se ODS chce změnit, tak jak jí to dali voliči najevo, jsem ochoten ji vést. Hlavním impulsem pro mne bude právě to, jestli by moje rozhodnutí stranu vést vedlo k jejímu sjednocení, zvýšení akceschopnosti a důvěryhodnosti," dodává.

Podle svých slov tak Fiala nyní své další kroky konzultuje na různých stranických úrovních.

Spolustraníci jsou pro

"Jsem velmi rád, že profesor Fiala vyslyšel přání nejen mnoha členů, ale i voličů a sympatizantů ODS, aby aktivně vstoupil a zasáhl do politického dění. Jsem dvojnásob rád, že se stal členem ODS, a to v největším moravském místním sdružení ODS, Brně-střed," říká šéf místní organizace, kde je Fiala členem, Libor Šťástka.

"Velmi si jeho zájmu a rozhodnutí vážíme a věříme, že pravice v naší zemi a ODS má i díky němu šanci a budoucnost. I proto bychom byli rádi, kdyby se Petr Fiala ucházel o funkci předsedy ODS na nejbližším kongresu strany. A aby se předsedou ODS stal," dodává.

Podobně se k Fialově kandidatuře staví i šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka. "Zcela jednoznačně jeho případnou kandidaturu podporuji. Příští týden budou probíhat některé oblastní sněmy, konkrétně Brno-město a Břeclav, které ho mohou na post předsedy nominovat," říká Kadrnka.

Podle jeho slov vyjádřili Fialově kandidatuře podporu kromě zmíněného Brna-střed také občanští demokraté v Hustopečích a Uherském Hradišti.

Strmě vzhůru?

Fiala kandidoval jako nestraník v čele jihomoravské kandidátky ODS v letošních předčasných volbách. Na jižní Moravě získal po třech kandidátech sociální demokracie čtvrtý nejvyšší počet preferenčních hlasů - 11 372. Z jeho spolustraníků byli úspěšnější už jen pražští občanští demokraté Miroslava Němcová (o které se mluví jako o potenciální konkurentce Fialy v boji o post šéfa strany) a Bohuslav Svoboda.

Po volbách se rozhodl vstoupit do ODS - jejím členem se stal minulý čtvrtek.

 

Právě se děje

Další zprávy