Zdeněk Škromach rezignoval na post místopředsedy ČSSD

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
7. 11. 2013 21:30
Odchodem z funkce chce prý přispět k uklidnění situace ve straně.
Zdeněk Škromach.
Zdeněk Škromach. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach ve čtvrtek rezignoval na svou funkci. Oznámil to večer v pořadu České televize Hyde Park. Jako důvod uvedl špatný volební výsledek v parlamentních volbách, ne schůzku v Lánech.

Škromach již minulý týden v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že se ohledně rezignace hodlá poradit se straníky na jižní Moravě a speciálně na Hodonínsku, za které byl zvolen senátorem.

Na pondělním krajském výkonném výboru jihomoravské ČSSD 22 jeho členů hlasovalo pro to, aby návštěvníci v Lánech zvážili vyvození osobní odpovědnosti.

Rána přišla ovšem z Hodonínska, odkud Škromach pochází. Na středečním jednání okresního výboru se místní straníci pohádali, nicméně Škromachovi příznivci o hlas prohráli.

"Z těch devíti je jeden asistent Slávka Sobotky, bývalý poslanec, jeho asistentka. Důležité bude, jak se k tomu postaví okresní konference," uvedl v Hyde Parku Škromach. Plánovaná okresní konference se uskuteční v sobotu.

Stoupenci předsedy Bohuslava Sobotky ve stranickém rezignaci Zdeňka Škromacha vítají. Doufají, že stejný krok učiní také další místopředseda Michal Hašek a šéf poslaneckého klubu sociální demokracie Jeroným Tejc.

Oba účastníci utajované povolební schůzky s prezidentem Milošem Zemanem na pátek svolali tiskovou konferenci, na níž oznámí další postup

Sobotka: Vítám to. Hašek: Vážím si ho

První reakce na Škromachovo prohlášení přišla od podporovatelky Bohuslava Sobotka Aleny Gajdůškové. "Škromach se oprávněně cítí odpovědný za špatnou situaci ČSSD po volbách. Nyní už sociální demokracie měla sestavovat vládní prohlášení řešící problémy, ve kterých ČR je," napsala ve svém vyjádření. Podle ní díky němu a dalším aktérům lánské schůzky ČSSD doposud stojí mimo dění, "jako by se do Parlamentu ani nedostala". „A to je plná odpovědnost Škromacha, Haška a Tejce a nikoho dalšího," uzavřela nekompromisně.

"Vítám, že Zdeněk Škromach vyvodil osobní odpovědnost z toho, jak svým jednáním ČSSD po volbách poškodil," řekl Aktuálně.cz předseda strany Bohuslav Sobotka. "Rozhodující byl tlak členské základny na jeho odchod. Pokud by nerezignoval sám, hlasovalo by se v neděli s vysokou pravděpodobností o jeho odvolání," komentoval Sobotka Škromachovo zdůvodnění, že odstupuje kvůli výsledku voleb, a nikoliv kvůli lánské schůzce.

"Chápu po té obrovské masáži Zdeňkovu rezignaci, vážím si ho jako člověka i jeho zájmu o zklidnění situace v ČSSD," komentoval Škromachovo vystoupení Michal Hašek. Na dotaz Aktuálně.cz, zda bude Škromacha následovat, uvedl, že se k tomu vyjádří v pátek na mimořádné tiskové konferenci.

"Bylo to už hodně po dvanácté, ale je dobře, že se tak stalo," řekl novinářům při příchodu na páteční jednání stranického grémia ke Škromachovu rozhodnutí předseda Senátu Milan Štěch.

Předsedu podpořil i Pardubický kraj

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka mezitím sbíral ve sporu se svými stranickými oponenty další body. Ve čtvrtek získal podporu i od poslední sociálnědemokratické krajské organizace. Krajský výkonný výbor Pardubického kraje vyzval účastníky takzvané lánské schůzky s prezidentem Milošem Zemanem, aby odstoupili z vedení ČSSD nejpozději do 10. listopadu na zasedání Ústředního výkonného výboru strany.

Výbor zároveň vyzval všechny poslance zvolené za ČSSD, aby Sobotku maximálně podpořili. Informovala o tom tajemnice a tisková mluvčí krajského výboru Jana Novotná.

Předseda Sobotka by se měl podle výboru zasadit o ukončení vnitrostranických sporů a podpořit pro většinu přijatelná východiska z krize, v níž se ČSSD nachází. Je rovněž nezbytné zpracovat analýzu příčin volebního výsledku ČSSD v předčasných volbách do Sněmovny. "Jedná se o nezbytnou sebereflexi a důležitý podklad k nápravě chyb, které strana při přípravě voleb a v průběhu volební kampaně učinila," stojí v usnesení.

Krajský výkonný výbor odmítl "účelové a nezodpovědné" snahy některých členů ČSSD využít současnou situaci k vyřizování si účtů se svými stranickými oponenty. Rozpory měli řešit na městských, okresních a krajských konferencích a na připravovaném mimořádném sjezdu ČSSD.

Sobotku podpořily v posledních dnech všechny krajské organizace ČSSD. Většina z nich vyzvala účastníky schůzky v Lánech k vyvození osobní odpovědnosti, některé i k rezignaci. Utajované schůzky s prezidentem se kromě místopředsedů ČSSD Michala Haška, Zdeňka Škromacha a šéfa poslaneckého klubu Jeronýma Tejce zúčastnili i hejtmani Milan Chovanec a Jiří Zimola. Předsednictvo ČSSD po ní Sobotku odvolalo z vyjednávacího týmu o vládě a vyzvalo ho k rezignaci kvůli špatnému volebnímu výsledku.

u.

 

Právě se děje

Další zprávy