Klaus: Za volební neúspěch Hlavu vzhůru můžou svobodní

ČTK ČTK
6. 11. 2013 15:50
Podle Klause může za volební debakl Hlavy vzhůru neochota Strany svobodných občanů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Neochota Strany svobodných občanů (SSO) přidat se k integračnímu proudu stojí podle exprezidenta Václava Klause za neúspěchem pokusu spojit pravicové strany pod společnou vlajkou.

Řekl to v rozhovoru pro studentský časopis Vysoké školy ekonomické.

Někdejší hlava státu před volbami podpořila blok Hlavu vzhůru, v jehož čele stojí Jana Bobošíková. Politička si vzala za cíl sjednotit více pravicových stran a jít společně do voleb. Pokus se ale nezdařil.

"Abych to specifikoval, myslím, že největší úder tomu dalo jedno seskupení, jedna malá strana, která je nám jinak názorově velmi blízká, ale která se v žádném případě připojit nechtěla. Byla to Strana svobodných občanů Petra Macha. To, že se Petr Mach se svou stranou nebyl ochoten přidat, byla zásadní trhlina v pokusu takovéto širší seskupení udělat," řekl studentskému časopisu iList Klaus.

Podle Macha ale Bobošíkové pokus o sblížení více stran nebyl integrací pravice, ale spíše "slepencem" politických uskupení od levice po pravici.

"Je absurdní říkat, že to neuspělo kvůli naší neúčasti. I kdybychom se připojili, stále by se jednalo o slepenec," řekl Mach. Bobošíková, Klaus a další ideoví rodiče integračního projektu by podle něj měli spíše hledat příčiny neúspěchu jinde.

Plakáty s Klausem exprezidenta netěší

Klaus Bobošíkovou sice podpořil, ale to, že byl pak na reklamách bloku, ho netěší. "Že paní Bobošíková mé slovo 'vyjádřím podporu' přetaví v to, aby se má fotka dostala v celé naší republice na billboardy, jsem netušil," uvedl Klaus v rozhovoru.

Mach byl několik let spolupracovníkem prezidenta Klause. V roce 2009 založil svobodné, kteří se profilují jako přísně pravicová a euroskeptická strana.

Jelikož se i Bobošíková staví proti Evropské unii, hovořilo se o možnosti spolupráce SSO s blokem Hlavu vzhůru. Svobodní ale předvolební kooperaci odmítli.

Pravice ve volbách utrpěla debakl. Tradiční ODS, v jejímž čele Klaus dlouhé roky stál, i TOP 09 získaly oproti předchozím volbám znatelně nižší počet hlasů. Hlasování vyhrála sociální demokracie, třetí byli komunisté.

Mezi dvě "klasické" strany se na druhém místě vklínilo nové hnutí miliardáře Andreje Babiše ANO, kterému dali hlasy jak někteří voliči pravice, tak levicoví příznivci. Podle politologů tak učinili na protest proti zavedeným stranám.

 

Právě se děje

Další zprávy