Zdravotnictví chce další peníze ještě před změnou vlády

ČTK ČTK
4. 11. 2013 17:49
Ministr Holcát chce pro resort vyjednat finance a upravit vyhlášku.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministr zdravotnictví Martin Holcát chce před koncem vlády ještě vyjednat pro resort další peníze, záleží to ale i na vývoji státních financí. Zvýšení odvodů o 4,7 miliardy korun ročně, které mu schválila vláda, nepokryje hrozící až desetimiliardový propad ve zdravotním pojištění.

V úhradové vyhlášce na příští rok také Holcát musí zrušit regulace, které odmítl Ústavní soud. "Pro pojišťovny to může znamenat vydání navíc až pět miliard," řekl ministr.

Plánované slučování nemocnic a ústavů odložil, stejně jako změnu fakultních nemocnic na univerzitní či takzvaný protikuřácký zákon. Zákony a novely, nad nimiž není politická shoda, nechá prý až svému nástupci.

Pro ustavující schůzi nové Poslanecké sněmovny 25. listopadu připravil Holcát zákonné opatření se zvýšením odvodů státu. Zdravotní pojišťovny dostanou víc už od listopadu, do konce roku 800 milionů. Dalších 700 milionů schválila vláda jako půjčku pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP). Ta ale žádala 2,5 miliardy, protože právě tolik jí bude na konci roku chybět na úhrady.

Holcát řešil v čele resortu jen akutní legislativu. Vláda mu schválila minulý týden novelu o přeshraniční péči, ČR to nestihla do 25. října, kdy směrnice vstoupila v EU v platnost. Občané EU díky ní nepotřebují k plánovaným operacím v cizině souhlas své pojišťovny. V ČR se to vzhledem k pádu vlády a rozpuštění Sněmovny stihne asi od března 2014.

Tento týden projedná vláda novelu o regulačních poplatcích v nemocnicích či lázních 60 korun za den s osvobozením dětí do 18 let. Stokorunové poplatky zrušil Ústavní soud k 1. lednu 2014.

"Myslím, že bude velká politická diskuse, možná více politická než racionální," řekl Holcát.

Varoval, že úplné zrušení regulačních poplatků, jak někteří politici chtějí, by znamenalo pro systém ročně méně o 5,5 miliardy. Zdravotnictví spotřebuje za rok 290 miliard korun, z nich pojišťovny hradí 220 miliard.

Legislativní náměstek Martin Plíšek doplnil, že novému ministrovi úřad předá uchystanou novelu, která mění roli a postavení zdravotních pojišťoven, posiluje dozor nad nimi a umožňuje tisícikorunový bonus pro pojištěnce.

Hotový je zcela nový zákon o zdravotnických prostředcích, který zavede jejich registr, a tzv. protikuřácký zákon, který posílí ochranu před návykovými látkami. Zákon o univerzitních nemocnicích čeká, zda nový ministr transformaci podpoří. Na ministerstvu leží také zákon o regulaci reklamy, který řeší marketink a tzv. kongresovou turistiku.

 

Právě se děje

Další zprávy