Na Zemana a Haška míří trestní oznámení za vlastizradu

ČTK ČTK
31. 10. 2013 13:22
Podle Philippa Janýra pomáhali ruským firmám zmocnit se exekutivní a zákonodárné moci.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Rakouský občan českého původu Philipp Janýr podal trestní oznámení pro údajnou vlastizradu ve spojení se sabotáží na několik lidí včetně prezidenta Miloše Zemana nebo místopředsedy ČSSD Michala Haška.

Pomáhali prý ruským firmám zmocnit se exekutivní a zákonodárné moci v ČR, sdělil Janýr.

Trestní oznámení podal u Vrchního státního zastupitelství v Praze i Olomouci. Kromě Zemana s Haškem se oznámení týká také místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha, šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce, hradního kancléře Vratislava Mynáře, místopředsedy SPOZ Martina Nejedlého a dalších lidí.

Podle Janýra je důvodné podezření, že tato skupina přinejmenším od doby prezidentské kampaně postupně jednala v úmyslu poškodit ústavní zřízení ČR a to ve spojení s Ruskem.

"Prezidentská kampaň Miloše Zemana byla zřejmě financována firmami Lukoil a Rusatom, které buďto cizí stát přímo vlastní nebo je v zahraničí podporuje. K prosazení hospodářských zájmů cizího státu tato skupina osob jednala postupně tak, aby po volbách do Poslanecké sněmovny se řadou legálních a nelegálních činů zmocnili exekutivní a zákonodárně státní moci," uvedl Janýr.

Jednání podle něj vyvrcholilo sobotní schůzkou v Lánech u prezidenta Zemana. Na ní byl prý dojednán další postup, mimo jiné svržení předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky.

Zeman udílel státní vyznamenání, podívejte:

"Jedná se o největší prorůstání organizovaného zločinu do státní správy v novodobé historii České republiky, a to ve spojení se cizí mocí," dodal Janýr.

Janýr je synem Přemysla Janýra, který v roce 1999 dostal in memoriam Řád TGM. Philipp Janýr před několika dny tvrdil, že otcův řád vrátí, pokud Zeman vyznamená bývalého předsedu JZD Slušovice Františka Čubu.

Nakonec se Janýr spokojí s tím, že Čuba nedostal stejné ocenění jako jeho otec, a řád nevrátí.

 

Právě se děje

Další zprávy