Sobotka: Ověření podpisů si po volbách odpusťme

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
24. 10. 2013 19:00
Rozhovor s Bohuslavem Sobotkou o prvních krocích jeho "menšinové vlády".
Premiérem budu já...
Premiérem budu já... | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vládu chci ještě do konce roku a první, na co se budeme muset podívat, je zdravotnictví. To je plán předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky v případě, že se stane premiérem po vítězných volbách a ČSSD sestaví menšinovou vládu s podporou komunistů.

Jádrem by měla být stínová vláda ČSSD, ale předseda strany připouští, že všichni členové nemají jisté místo v reálném kabinetu.

"Vyhodnotím si jejich práci i během volební kampaně," dodává Sobotka, odmítá ale říct, kdo to už teď má v jeho očích nahnuté. Michal Hašek ani Jeroným Tejc to ale nejsou.

A věří, že to bude skutečně on, koho prezident Miloš Zeman jmenuje po volbách premiérem, i když připouští, že prezident už "předvedl, že se zvyklostmi nenechává svazovat".

Aktuálně.cz: Pokud by vám to vyšlo a byla menšinová vláda ČSSD, říkal jste, že byste ji chtěl do konce roku. Když to vezmeme úplně střízlivě, je vůbec šance vstoupit do roku 2014 bez rozpočtového provizoria?

Bohuslav Sobotka: Já bych si to přál, ale kolega Mládek (stínový ministr financí - pozn. A.cz) mne varuje, že to přání nemusí být úplně naplněno a že se může stát, že se nevyhneme krátkému rozpočtovému provizoriu.

Nemyslím, že bychom měli dramaticky rozpočet upravovat, tak jak byl připraven vládou Jiřího Rusnoka. Pokud jde o změny, tak ty se dají provést i během roku. Koneckonců to demonstrovaly i jiné vlády. Upřednostňuji rychlé schválení rozpočtu před nějakým velkým množstvím změn.

A.cz: Pokud byste v první vlně přece jen měli něco na Rusnokově rozpočtu měnit, kde by doznal největších změn?

Budeme muset rychle po volbách udělat analýzu, jak je zajištěno řešení krize ve zdravotnictví. To si myslím, že je nejnaléhavější problém, který bude muset nová vláda řešit.

Zajímá mne, kde se vezmou peníze na eventuální půjčku VZP, pokud by měla být poskytována příští rok, jestli bude stačit plánované navýšení plateb za státní pojištěnce, budeme muset udělat analýzu, do jaké míry se bude muset vláda angažovat v oblasti oddlužení fakultních nemocnic.

A.cz: Na tu analýzu nebudete mít při vyjednávání o vládě příliš času. Neměl by někdo na ní už začít pracovat?

Předpokládám, že na ní pracuje současný ministr zdravotnictví v prezidentské vládě a že bude k dispozici. Předkládal konkrétní návrhy, tedy očekávám, že na ministerstvu zdravotnictví by měly být k dispozici podklady pro to, aby se nová vláda mohla velmi rychle zorientovat.

Komunikujeme samozřejmě i s kraji a odbory ve zdravotnictví a předpokládám, že společně přijdeme na přelomu roku se stabilizačním plánem, aby nehrozilo, že na trhu budou operovat podnikatelské subjekty, které budou skupovat dluhy nemocnic a budou například používány jako nástroj k tlaku na jejich privatizaci nebo pronájmy.

Stínoví ministři to jisté nemají

A.cz: Rychlé sestavení vlády: Znamenalo by to, že by se stínová vláda ČSSD jen přetavila ve vládu skutečnou, nebo počítáte s některými změnami?

Neznamená. Automaticky ne. Já si samozřejmě vyhodnocuji práci členů stínové vlády, i během volební kampaně, míru jejich angažmá ve prospěch volebního úspěchu sociální demokracie. Protože rozhodně ne všichni stínoví ministři ve volbách kandidují, ne všichni jsou úplně aktivní tak, jak já bych si představoval. Takže nepochybně stínová vláda není dogma, ale je to jádro příští sociálnědemokratické vlády. Pokud ovšem dostaneme silný mandát.

A.cz: Řeknete nám, kdo to má nahnuté?

Neřeknu.

A.cz: Počítáte s Michalem Haškem a Jeronýmem Tejcem?

Já myslím, že tito dva to nahnuté nemají.

A.cz: Jednáte už s některými stínovými ministry, že by byli skutečnými ministry, nebo ještě ne?

Já myslím, že je na to čas. Čili jestli se ptáte na to, jestli vyjednávám složení nové vlády, tak nevyjednávám, teď vyjednávám zejména s voliči, aby podpořili sociální demokracii. A tomu se věnuji dvanáct, někdy šestnáct hodin denně. Popravdě mi nezbývá čas na to, abych vyjednával o složení příští vlády. Jádrem bude vláda stínová a pak samozřejmě budu konzultovat v nejužším vedení sociální demokracie.

A.cz: A už je někdo ze stínové vlády, koho jste varoval?

Ani... Ne, ne, ne. Já myslím, že pak tu věc vyhodnotíme, až podle volebního výsledku.

Věřím, že Zeman váhat nebude

A.cz: Pokud by prezident Zeman váhal, ať se jmenováním premiéra, nebo s dalšími kroky, máte představu, jak byste vy jako předseda nejsilnější strany ve Sněmovně na něj tlačil?

Jsem přesvědčen o tom, že Zeman si žádné váhání nemůže dovolit. Rusnokova vláda už příliš nekoná i s ohledem na to, že volby jsou blízko.

A.cz: No někteří konají až příliš...

Je otázka, jestli to je pro zemi dobře, ale zásadní věci už vláda rozhodovat, zdá se, nechce. Nemůžeme si dovolit dva nebo tři měsíce čekat, i z hlediska toho, že nám opět mohou utéci evropské peníze. Tady všichni naříkají nad tím, že Nečasova vláda neutratila 30 až 70 miliard, to je pravda, jenomže my už se musíme chystat na čerpání dalších 500 miliard, které byly vyjednány na další finanční perspektivu.

Zkrátka věřím, že pan prezident nebude situaci nikterak uměle zdržovat.

A.cz: Ano, to jsou zvyklosti, ale už předvedl, že zvyklosti platit nemusí...

Ano, pan prezident dal najevo, že se nechce zvyklostmi nechat svazovat.

A.cz: Tak jak máte vymyšlené, aby to udělal tak, jak říkáte, tedy aby jmenoval premiéra, který vzejde z parlamentní dohody?

Když se podívám na několik měsíců, které pan prezident strávil ve své funkci, tak já tam nevidím náznaky chování, které by mne vedly k nějakým obavám, pokud jde o postup ve volbách. Pokud se podíváme na genezi pádu Nečasovy vlády, tak to byl premiér Nečas, který sám podal demisi do rukou prezidenta, byla to bývalá koalice, která nebyla schopná demonstrovat existenci 101 hlasu při hlasování o Rusnokově vládě.

Já se domnívám, že pokud by se tehdy stojednička ukázala, že reálně existuje v Poslanecké sněmovně, tak by pravděpodobně prezidentu republiky nezbylo než v druhém pokusu jmenovat pravicovou vládu. Ale k tomu nedošlo, protože se stojednička rozpadla dřív, než o tom mohli reálně s prezidentem republiky začít jednat.

Nemám signály o tom, že by prezident nerespektoval výsledek voleb, a pokud to bude levicové řešení, se kterým za panem prezidentem přijdeme, tak nevidím ani žádný programový důvod, proč by prezident takovou vládu neměl jmenovat.

Ověřené podpisy vládních poslanců? To ne!

A.cz: Skousl byste takové podmínky, které dával pravicové koalici - aby nejprve přinesli ověřené podpisy poslanců?

V ústavě nic takového není. Ani o podpisech, ani o tom, že by se měly notářsky ověřovat. Myslím si, že to jsou věci, které si můžeme v povolebním vyjednávání odpustit. Bude tu čerstvá Sněmovna s novým politickým mandátem, tam nejsou pochybnosti, kdo za koho byl zvolen a jak by  se měl v Poslanecké sněmovně chovat.

Důležitá bude garance vedení jednotlivých politických stran a jednotlivých poslaneckých klubů, že s takovým řešením souhlasí a že skutečně nová vláda má podporu ve Sněmovně.

A.cz: Když se vrátíme k tomu, co říká Miloš Zeman, tak velice pečlivě vyslovuje, že předsedou vlády by měl být zástupce vítězné strany, což není to samé jako její předseda. Je to jen hra, jak vás popichovat, nebo je třeba to brát vážně?

Formulace zástupce byla uvedena i ve změně ústavy, kterou předkládala sociální demokracie a ODS v době opoziční smlouvy. Není to nic nového, byla to formulace ústavní změny, která ale schválená nebyla.

Když byl jmenován Jiří Paroubek, tak nebyl předsedou sociální demokracie. Tehdy jsem ji vedl po odstoupení Stanislava Grosse já. Nebyl to předseda strany a byl pověřen sestavením vlády na 101 koalici.

Ale toto si již sociální demokracie prodiskutovala a rozhodla, že předseda strany je rovněž kandidátem na premiéra, a sociální demokracie to tak prezentuje během celé volební kampaně. A bude se takto postupovat i po volbách.

A.cz: Představte si hypotetickou situaci, že při vítězství sociální demokracie by se stal premiérem někdo jiný. Jaký by to mělo dopad na sociální demokracii a na českou politickou scénu obecně?

Já si myslím, že se to sociální demokracii nestane. Ale čistě hypoteticky, kdyby se to nějaké politické straně stalo, tak by to patrně na ni mělo velmi rozkladný vliv. Nebyla by to poctivá hra s voliči, protože voliči dávají politickým stranám hlas s nějakou představou jejich politiky a ta je do značné míry  garantována konkrétními osobnostmi. Myslím, že je to demokratická hra, která by měla být respektována i po volbách.

 

Právě se děje

Další zprávy