Čistka pokračuje, skončila šéfka lidskoprávní sekce

Jan Němec (redaktor) Jakub Novák, Jan Němec (redaktor)
Aktualizováno 15. 10. 2013 18:50
Podle informací Aktuálně.cz Monika Šimůnková zůstává zmocněnkyní pro lidská práva.
Foto: Tereza Šídlová

Praha - Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková následuje osud tiskového mluvčího vlády Jana Hrubeše.

Podle informací deníku Aktuálně.cz totiž byla rozhodnutím vedoucího Úřadu vlády k dnešnímu dni odvolána z pozice vrchní ředitelky sekce pro lidská práva na Úřadu vlády.

Podobně jako Hrubeš zůstal ještě nějaký čas tiskovým mluvčím, Šimůnková i nadále zůstává vládní zmocněnkyní.

"Podle mých informací už nebude paní Šimůnková ředitelkou sekce, ale zůstává vládní zmocněnkyní," řekl v úterý zdroj, jenž si nepřál být jmenován.

"Vypadá to jako pokus přimět ji, aby odstoupila sama," míní jiný ze zdrojů.

O jejím nástupci zatím není oficiálně rozhodnuto, je však nepravděpodobné, že bude toto místo do voleb obsazeno - do té doby tak sekci povede dosavadní šéf odboru pro sociální začleňování Martin Šimáček.

Šimůnková: Odvolání bylo nečekané a účelové

Mluvčí vlády Jana Jabůrková na dotaz našeho deníku pouze obecněji odpověděla, že důvodem odvolání Šimůnkové bylo "porušování pracovních povinností ve funkci ředitelky" a posléze upřesnila, že šlo o "dodržování pravidel Úřadu vlády".

"Jde o vnitřní organizační opatření úřadu, zmocněnkyní je nadále, agenda běží dál. Pověřený řízením sekce je uznávaný a přijímaný odborník Martin Šimáček," dodala ještě vládní mluvčí.

Samu Šimůnkovou postup Úřadu vlády zaskočil. "Dozvěděla jsem se to dnes ráno, samotnou mě to překvapilo. Zítra kvůli tomu mám schůzku s premiérem, budu po něm žádat vysvětlení," řekla Šimůnková pro Aktuálně.cz.

Obvinění z porušování pracovních povinností však odmítá. "Proti tomuto obvinění se musím důrazně ohradit, považuji ho za účelové," dodala.

Později odpoledne vydal Úřad vlády k celé situaci tiskovou zprávu, v níž cituje šéfa úřadu Radka Augustina, s ničím novým však jeho vyjádření nepřišlo.

Radek Augustin (SPOZ).
Radek Augustin (SPOZ). | Foto: Jakub Novák

Prý porušila pravidla. Jaká, to Úřad vlády neřekne

"Chci, a to dávám velmi zřetelně najevo nejen slovně, ale i fakticky ihned od svého nástupu na Úřad vlády, aby pro všechny zaměstnance úřadu platila stejná pravidla a aby všichni zaměstnanci tato pravidla dodržovali. A také jsem zastáncem toho, aby se každému měřilo stejným metrem. To se samozřejmě nemusí líbit všem," říká ke svému kroku Augustin.

Zároveň dodává, že jde vlastně jen o "vnitřní organizační záležitost Úřadu vlády" a navenek se nic nezmění. "Takže vůbec není třeba se bát toho, že by agenda paní Šimůnkové zůstala bezprizorní," konstatuje.

Úřad však stále mlčí o tom, čím měla Šimůnková jeho pravidla porušit.

Zůstává tak otázkou, co bylo skutečnou příčinou jejího odvolání. Lze spekulovat o tom, zda není její odvolání součástí již dříve chystaných plánů na likvidaci lidskoprávní agendy na Úřadu vlády.

Likvidace lidskoprávní sekce?

Scénář by tomu totiž odpovídal - ke konci loňského roku se totiž Šimůnková dostala právě s Úřadem vlády do křížku - důvodem byly právě zmíněné snahy lidskoprávní agendu osekat. Podle toho, co v minulosti zmiňovala, by byla zachována funkce zmocněnce, ale v podstatě bez veškerého výkonného aparátu, čítajícího kolem padesáti lidí.

"Vyslovila jsem s tím zásadní nesouhlas. Domnívám se, že by tím byla fakticky likvidována i dlouhá léta budovaná agenda lidských práv a jednotlivých poradních orgánů vlády a neušetřily by se finanční prostředky," řekla již v listopadu loňského roku Šimůnková.

 

Právě se děje

Další zprávy