Profesor práva: Co dělá Zeman je chytré, ale škodlivé

Domácí Domácí
13. 10. 2013 11:50
Uznávaný ústavní expert Jiří Přibáň kritizuje jmenování úřednické vlády i následné kroky
Miloš Zeman (krátce poté, co v létě jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem)
Miloš Zeman (krátce poté, co v létě jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem) | Foto: Reuters

Praha - Dva týdny před volbami do sněmovny se k dění na české politické scéně vyjádřil uznávaný právní expert Jiří Přibáň, profesor právní filosofie a sociologie na univerzitě v britském Cardiffu.

Vrací se letnímu kroku prezidenta Miloše Zemana a jmenování úřednické vlády Jiřího Rusnoka stejně jako vyjednávání její podpory ve sněmovně hodnotí vyloženě negativně - i když je nazývá "politicky chytrými".

"Politicky jde o hodně chytrý krok, ale z ústavního hlediska jednoznačně škodlivý," píše Přibáň ve svém komentáři, který rozeslal médiím a který upozorňuje na jeho novou knihu rozhovorů, které s ním vedl novinář Karel Hvížďala.

"Prezident nejednal protiústavně, naopak využil pravomoc, kterou mu Ústava výslovně poskytuje. Jeho postup však ukazuje, že ne každý krok, který je v souladu s textem Ústavy, je také z hlediska demokratické ústavnosti správný," píše dále Přibáň.

A dodává: "V parlamentním režimu má vláda vzejít z většinové vůle parlamentu, a ne z vůle prezidenta. Nevznikla tak vláda odborníků, ale prezidentská vláda. Jedná se o nebezpečný precedens, který bezprostředně ohrožuje nejen tradici českého parlamentarismu, ale i současný systém ústavních brzd a rovnovah."

Směřujeme k populistické demokracii?

Jiří Přibáň
Jiří Přibáň | Foto: Aktuálně.cz

Expert na ústavní právo varuje před zostřujícím se konfliktem mezi ústavní a, jak píše, populistickou demokracií: "Současný prezident se přitom zásadním způsobem pokouší změnit ústavní režim bez toho, že by se jakkoli musel měnit text Ústavy. Jako tolik populistů před ním se i on neustále odvolává na to, že byl zvolen přímo, a proto jen plní sliby vůči voličům. A to i přesto, že má po nedávných změnách Ústavy menší pravomoci než jeho předchůdci."

Předčasné volby, ve kterých kandiduje i "prezidentská strana" SPOZ, pak Přibáň označuje za "odvrácení legislativní sebevraždy parlamentu".

Jednoznačnou preferenci nebo doporučení, koho volit, Přibáň nedává. V závěru jen píše, že z voleb "musí vzejít nový zákonodárce, jehož vůli bude prezident respektovat. Jen tak lze znovuoživit ústavní parlamentarismus, k jehož těžkému úpadku u nás v posledních letech došlo."

 

Právě se děje

Další zprávy