Rusnok zrušil návštěvu Ostravy, přednost má Senát

ČTK ČTK
10. 10. 2013 12:10
Premiér se měl zúčastnit jednání asociace krajů, nahradí ho ministr vnitra Pecina.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Premiér Jiří Rusnok zrušil kvůli pokračování schůze Senátu i plánovanou cestu do Ostravy, kde se měl v pátek zúčastnit jednání rady asociace krajů.

Jednání vlády v demisi, které bylo kvůli vývoji v Senátu zrušeno už ve středu, bude přesunuto na příští týden, doplnila mluvčí vlády Jana Jabůrková.

Senát bude ve čtvrtek odpoledne jednat o zákonných opatřeních navržených vládou. Pokud by některá nebyla schválena, hrozily by výpadky inkasa státního rozpočtu až v desítkách miliard korun.

Jabůrková řekla, že premiér Rusnok dá přednost účasti na jednání Senátu. V Ostravě jej nahradí místopředseda vlády a ministr vnitra Martin Pecina.

Senát ve čtvrtek rozhodne o vládních zákonných opatřeních o daňových změnách a o zadávání veřejných zakázek. Schvalovat bude taky předpis o zvýšení plateb do zdravotnictví za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun ročně.

Ke všem třem zákonným opatřením podali senátoři nebo výbory už ve středu pozměňovací návrhy. Předloha o daňových změnách je nutná kvůli novému občanskému zákoníku. Rusnok vyzýval k co největší zdrženlivosti ohledně zásahů do normy.

Opatření projednává Senát poprvé ve své historii. Jde o postup schvalování změn zákonů v době, kdy je rozpuštěna sněmovna.

 

Právě se děje

Další zprávy