Hrad i vláda klidní Zemanův výrok o ambasádě v Izraeli

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 5. 10. 2013 18:12
Ministerstvo zahraničí uvedlo, že plně podporuje mírový proces na Blízkém východě
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Lukáš Drštička

Praha - Česká republika podle ministerstva zahraničí plně podporuje mírový proces na Blízkém východě. Úřad to oznámil po páteční kritice návrhu prezidenta ČR Miloše Zemana na přesun ambasády ČR z Tel Avivu do Jeruzaléma ze strany Palestiny.

Člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny Saíb Irikát v pátek prohlásil, že Zemanův návrh narušuje mírový proces mezi Izraelem a Palestinou.

Podle Irikáta ničí výroky českého prezidenta vynaložené úsilí o dosažení dohody na Blízkém východě. Vyzval proto Ligu arabských států a další organizace ke svolání mimořádných zasedání na úrovni ministrů.

I palestinský ministr zahraničí požádal Ligu arabských států či Organizaci islámské konference, aby všechny arabské a islámské země na Zemanovy výroky reagovaly, uvedl Český rozhlas - Radiožurnál s odkazem na informace svého izraelského zpravodaje.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR ale uvedlo, že podporuje úsilí mezinárodního společenství o mírové vyřešení izraelsko-palestinského sporu prostřednictvím přímých jednání.

"Jak v rámci Evropské unie, tak ve svých bilaterálních vztazích s oběma stranami ČR soustavně vyzývala k přímým mírovým jednáním," píše se v prohlášení ministerstva.

Podle ředitele zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček byl Zemanův výrok vytržen z kontextu.

"To, co pan prezident myslel, bylo vyjádření jeho důvěry a víry v to, že mírový izraelsko-palestinský proces skončí principem dvou států a v té chvíli Česká republika samozřejmě radostně přenese svoji ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma," obhajoval Zemana Kmoníček.

Česko podle úřadu ve shodě s EU podporuje dvoustátní řešení jako jediné možné, kdy vedle sebe mohou žít Izrael a Palestina v míru a bezpečí.

"Proto jsme velmi uvítali, když v létě došlo k obnovení mírových rozhovorů. Pevně věříme, že během nich dojde k nalezení shody na všech sporných otázkách, včetně bezpečnosti, vymezení hranic, palestinských uprchlíků či statusu Jeruzaléma," uvedlo ministerstvo.

Status Jeruzaléma je dlouhodobě komplikovaný. Izrael ho prohlásil za své nedělitelné hlavní město, většina zemí přesto tento krok neuznala.

Z toho důvodu mají svá velvyslanectví v Izraeli v Tel Avivu, v Jeruzalémě má pouze několik států konzuláty (například USA či Itálie).

Premiér v demisi Jiří Rusnok v rozhovoru pro Český rozhlas v pátek řekl, že vláda neplánuje hlasovat o prezidentově návrhu na přesun ambasády. Návrh ovšem podle něj může dočasně zhoršit vztahy ČR s arabskými státy.

V otevřeném dopise pro Zemana kritizovala prezidentův návrh také Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě, která vznikla v roce 2011 za účelem vyjádření nesouhlasu s návštěvou izraelského premiéra v ČR.

Zeman: Pokusím se přesvědčit novou vládu

"Vyzýváme Vás k nepodpoření takového požadavku jdoucímu proti vůli mezinárodního společenství, které podle návrhu OSN uznává mezinárodní statut Jeruzaléma," napsala prezidentovi iniciativa.

Zeman ale 30. záři na zahájení Dnů pro Izrael v Hradci Králové řekl, že kdyby Rusnokova vláda mohla fungovat delší dobu, přesunutí ambasády by podpořila.

"Protože budou předčasné volby, tak si počkám, jaká bude vláda nová a pokusím se budoucího premiéra a ministra zahraničí přesvědčit, aby o této myšlence uvažovali," prohlásil.

Zeman do Izraele zamíří příští týden. Už při své návštěvě v roce 2002 ale popudil Palestince svými výroky na adresu muslimů a Jásira Arafata.

 

Právě se děje

Další zprávy