Armáda dostane na výzkum miliardy, rozhodla vláda

Jakub Novák
2. 10. 2013 20:05
Počítá s tím schválený program "Rozvoj ozbrojených sil ČR" pro roky 2015 až 2022.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Mezi léty 2015 až 2022 by mělo Česko na armádní výzkum vyčlenit zhruba 1,73 miliardy korun.

Vyplývá to z materiálu "Rozvoj ozbrojených sil ČR", který ve středu schválila vláda Jiřího Rusnoka.

Peníze na aplikovaný výzkum, vývoj a inovace bude ze státního rozpočtu přidělovat ministerstvo obrany.

Program počítá s osmi základními oblastmi investic - jedná se pochopitelně zejména o rozvoj nových zbraňových a obranných systémů a dále potom krytí či maskování, obrannou politiku a organizaci, materiálové inženýrství, personální přípravu a vývoj simulačních prostředků pro výcvik, logistiku, odvětví vojenské medicíny a konečně také významnou oblast kybernetické ochrany.

Foto: Armáda ČR

V případě dvou posledně zmíněných oblastí se mohou případné investice odrazit i mimo armádu, ať už půjde o rozvoj zejména urgentní medicíny nebo bezpečnost pohybu ve virtuálním prostředí či kvalitní a bezpečnou komunikaci.

Ochrana vojáků i telemedicína

Kromě podpory oblastí, která by měla pomoci rozvíjet základní schopnosti tuzemských obranných sil (například v rámci protivzdušné obrany, ochraně proti zbraním hromadného ničení, vojenského zdravotnictví či vrtulníkového letectva), jsou zde především oblasti, na které se české obranné síly specializují a kam patří zejména ochrana proti chemickým, biologickým či jaderným zbraním.

Foto: Reuters

Ve zmíněné oblasti vojenského zdravotnictví lze pomocí investic počítat s podporou rozvoje telemedicíny a rozvoj diagnostických a terapeutických metod využitelných zejména v polních podmínkách.

O peníze z tohoto programu se budou moci ucházet všechny tuzemské výzkumné organizace (materiál předpokládá účast asi dvaceti uchazečů). Realizátoři jednotlivých projektů potom budou vybíráni formou veřejné zakázky.

 

Právě se děje

Další zprávy