Lídrem SPOZ v Praze je ministr Žák, Šloufa vyškrtli

Martina Machová Martina Machová
13. 9. 2013 12:33
Vedení strany zamítlo návrh pražské buňky a do čela kandidátky dalo ministra dopravy.
Zdeněk Žák.
Zdeněk Žák. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Lídrem pražské SPOZ se nakonec stal ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák. Rozhodlo se tak ve čtvrtek vedení strany, které neschválilo návrh pražské buňky, která navrhla Miroslava Šloufa.

Šlouf ČTK ještě před tiskovou konferencí řekl, že se ke svému vyškrtnutí v současné době vyjadřovat nechce. "Samozřejmě, že se nějaký plán rodí," poznamenal s tím, že jej v současné době nechce konkretizovat, protože vyzrazený plán je k ničemu. "Jsou to šaškové," řekl na adresu předsednictva, které ho na čtvrtečním jednání vyškrtlo.

SPOZ v poledne představila i lídry dalších kandidátek. Z dosud nezveřejněných jmen tak povede kandidátku v Olomouckém kraji současný vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin, středočeskou pak chirurg Miloš Adamec a na Vysočině Ilona Švihlíková. V pátek to uvedl Vrartislav Mynář.  

O tom, že SPOZ o kandidaturu Zdeňka Žáka usiluje, deník Insider psal již ve svém pondělním vydání. Tehdy ministr uvedl, že jej zatím nikdo ke kandidatuže nepřesvědčil.

Zdroje z okolí prezidenta Miloše Zemana však tvrdily, že jeho kandidatura se rovná jistotě.

Podle zdroje Aktuálně.cz ze středečního jednání pražské buňky se Žákovo jméno skloňovalo i ve středu před tím, než si delegáti zvolili jako svou jedničku Miroslava Šloufa. "Nebyl ale přítomen a nevím, proč bychom měli hlasovat o někom, od koho ani nevíme, zda s kandidaturou souhlasí," uvedl již zmiňovaný zdroj. Další jméno, které delegáti probírali byl údajně i František Ringo Čech.

"Miroslav Šlouf je výborný lobbista a ze stran pražské organizace jeho kandidaturu beru jako legraci," okomentoval Mynář Šloufovu nominaci, kterou ale někteří členové SPOZ označovali za naschvál vůči Miloši Zemanovi, který se nedávno od Šloufa veřejně distancoval.

"Veřejně prohlásil, že přesvědčil Vladimíra Remka, aby stáhl prezidentskou kandidaturu za KSČM a aby mě podpořil v kampani. Remek pak vydal veřejné dementi, které bylo publikováno, že Miroslava Šloufa několik let neviděl a že se tato informace nezakládá na pravdě. To byl hlavní důvod, proč jsem s ním přerušil spolupráci. Nemáme si vymýšlet," uvedl Zeman tehdy jako vysvětlení.

A Miroslav Šlouf tak Zemanovi poslal na Hrad zprávu, že v pražské buňce SPOZ má nadále velký vliv.

 

Právě se děje

Další zprávy