Ministr Fischer v rozpočtu "odstřelil" peníze na výzkum

Jakub Novák
2. 9. 2013 17:21
Nečasova vláda schválila navýšení peněz pro školství, Fischer na to ale neslyší.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: National Institute of Mental Health, National Institutes of Health, Department of Health and Human Services

Praha - Podpora školství a vědy je oblíbeným tématem předvolebních hesel a jako jednu z priorit ji deklarovala také "nevolená" vláda Jiřího Rusnoka.

Nezřídka však dochází k zapomínání těchto slibů a prohlášení - výjimku tentokrát neudělal ani ministr financí Jan Fischer.

Namísto nezbytného finančního posílení tato oblast podle návrhu státního rozpočtu pro příští rok naopak ještě oslabí - po očištění o peníze určené na spolufinancování evropských projektů dojde k jejímu oslabení asi o třicet milionů korun.

"Z meziročního srovnání návrhu ´očištěných´ celkových výdajů kapitoly ministerstva školství vyplývá, že pro rok 2014 dochází k poklesu pouze ve výši 32 milionů korun," říká k tomu mluvčí ministerstva Marek Zeman.

V praxi to sice nezasáhne například platy učitelů, ale pro dlouhodobě podhodnocený sektor to představuje nežádoucí tendenci.

Alarmující je ale kromě toho ještě také fakt, že zmíněný návrh rozpočtu nepočítá ani s původními požadavky ministerstva školství na navýšení rozpočtu ve výši asi 1,6 miliard, ani s navýšením částky pro výzkum a vývoj, obojí schválené ještě Nečasovou vládou.

Jeden slíbil, další nesplnil

"V tomto návrhu nejsou nijak zohledněny vícepožadavky MŠMT předložené v rámci přípravy návrhu státního rozpočtu v celkové výši asi 1,6 miliardy ani navýšení výdajů na výzkum a vývoj, které bylo schváleno vládou," konstatuje Zeman.

Ve druhém případě se přitom jedná o navýšení rozpočtového limitu výdajů na výzkum, vývoj a inovace v příštím roce o 250 milionů. "Školství, výzkum a vývoj považuje vláda za základ pro konkurenceschopnost státu i pro jeho vnitřní a morální stabilitu," stojí v programovém prohlášení Rusnokovy vlády. Jeho ministr financí se ale těmito slovy příliš neřídí, jak alespoň vyplývá z předloženého návrhu.

Definitivní slovo o finální podobě rozpočtu už však bude mít sněmovna nově vzešlá z říjnových předčasných voleb a téma  podpory vzdělávání a výzkumu se zcela jistě objeví mezi volebními hesly. Otázkou bude, zda se znovu neztratí mezi ostatními volebními sliby.

 

Právě se děje

Další zprávy