Profesory nemá jmenovat ministr, odmítly školy novelu

ČTK ČTK
29. 8. 2013 16:59
Akademikům vadí, že by měl po kauze Putna jmenovat profesory ministr školství
Prezident slavnostně jmenoval všechny profesory. Kromě Putny.
Prezident slavnostně jmenoval všechny profesory. Kromě Putny. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vysoké školy se postavily proti novele, podle níž by měl v budoucnu jmenovat profesory ministr školství namísto prezidenta.

Akademikům se nelíbí jak samotný text novely, tak i fakt, že by měla být schvalována samostatně a ne jako součást chystané vysokoškolské novely, informovala Rada vysokých škol (RVŠ).

Zatím platí, že profesory by měl na podzim jmenovat prezident Miloš Zeman. Způsob jmenování se měl změnit po sporu mezi Zemanem a akademickou obcí, kdy hlava státu původně nechtěla podepsat jmenování literárnímu historikovi Martinu C. Putnovi s odkazem na Putnovo vystupování na veřejnosti.

Ministerstvo školství zatím stanovisko rady oficiálně neobdrželo, nechce se proto k němu vyjadřovat.

"Rada VŠ považuje tento návrh novely za nesystémový a nezdůvodněný. Jmenování a postavení profesorů je nutno řešit v kontextu celého zákona o vysokých školách," uvedla rada ve svém prohlášení.

Přitom o tom, že jmenování by se řešilo samostatnou novelou právě kvůli jejímu rychlejšímu projednávání, se mluvilo od začátku.

V zápise jednání legislativní komise rady se ale akademici vymezují i k obsahu novely. Upozorňují, že nyní je třeba počkat na říjnové předčasné volby, po nichž bude známo jméno nového ministra, aby měli relevantního partnera, s nímž by mohli tuto věc projednávat.

Nelíbí se jim také to, že by se měl způsob jmenování měnit jen proto, že aktuální hlava státu nechce tuto funkci vykonávat.

Jmenování prezidentem navíc mělo podle nich větší vážnost a symboliku. Není prý vyřešena ani otázka, zda by jmenovací pravomoc měla být pouze ceremoniální, nebo zda by mohl prezident či ministr o kandidátech na nejvyšší akademický titul i rozhodovat.

"Jakmile stanovisko RVŠ obdržíme oficiálně, projednáme ho na úrovni ministerstva a rozhodneme, jak obecně se změnou zákona o VŠ naložíme," sdělil mluvčí ministerstva Marek Zeman.

 

Právě se děje

Další zprávy