Zeman odsoudil protiromské akce, chce rozbít bílé mafie

Domácí ČTK Domácí, ČTK
25. 8. 2013 18:55
Za výkřikem "Čechy Čechům!" prý prezident slyší nacistický výkřik "Juden raus!"
Foto: Ludvík Hradilek

Lány (Kladensko) - Prezident Miloš Zeman odsoudil sobotní protiromské demonstrace a pochody v českých městech. Pro zlepšení situace sociálně slabých Romů je třeba rozbít bílé mafie, které jejich prostřednictvím zneužívají sociální dávky, a investicemi podpořit zaměstnanost. Zeman to řekl v Hovorech z Lán, které v neděli odvysílal Český rozhlas Radiožurnál.

Zeman účastníky sobotních pochodů zařadil k neonacistickým bojůvkám, které ve svém březnovém inauguračním projevu označil za jeden z ostrovů negativní deviace. Připomněl, že v červnu při pietním aktu u příležitosti 71. výročí vyhlazení Lidic řekl, že za častým výkřikem z protiromských demonstrací "Čechy Čechům!" slyší nacistický výkřik "Juden raus!".

Sociální dávky jako například příspěvek na bydlení, které od státu dostávají Romové, podle Zemana inkasují bílé mafie, které Romům za předražené peníze pronajímají byty. "Začněme konkrétními akcemi, rozbitím těchto bílých mafií, ať Romové platí přiměřené nájemné," řekl prezident. Pak bude podle něj možné příspěvek na bydlení omezit.

Užitečnější, než jeho případná účast na protestu proti pochodu pravicových radikálů, by bylo podle Zemana vytvořit nová pracovní místa. "Jedině investice, rozumné investice samozřejmě, vytvářejí nová pracovní místa," zopakoval prezident svá dřívější vyjádření.

Na protiromské demonstrace a pochody v osmi českých městech v sobotu přišlo zhruba 1500 pravicových extremistů a dalších lidí. V Ostravě, Plzni, Českých Budějovicích a Duchcově na Teplicku policie zadržela celkem 101 lidí, při násilnostech v Ostravě bylo zraněno 25 policitů a demonstrantů. Na protiakce pořádané v některých městech proti rasismu a nesnášenlivosti přišla asi tisícovka účastníků.

 

Právě se děje

Další zprávy