Bursík odchází po osmi letech ze Strany zelených.

Domácí Domácí
23. 8. 2013 16:40
Jako důvod uvedl přílišný posun strany v politickém spektru směrem doleva.
Martin Bursík, ministr životního prostředí
Martin Bursík, ministr životního prostředí | Foto: Reuters

Praha - Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík rezignoval na funkci místopředsedy Strany zelených a po osmi letech ji opouští. Jako důvod uvedl přílišný odklon strany směrem doleva.

"Vynaložil jsem veškeré síly a schopnosti k tomu, abych přesvědčil vedení SZ o tom, že posun doleva žene stranu do široké levicové fronty, jejímž architektem je ve skutečnosti prezident Zeman. Účast SZ v takové frontě považuji za zradu základních hodnot, na kterých strana stojí," vysvětlil Bursík své rozhodnutí.

Dodal, že jako antikomunista nemůže zůstat ve straně, která nedokáže jasně deklarovat odpor ke spolupráci s komunisty.

"Před tři čtvrtě rokem jsem na sjezdu SZ navrhl k hlasování usnesení, které odsuzuje krajské koalice ČSSD s KSČM a konstatuje, že SZ se nebude podílet ani neumožní vytvoření vlády opřené o komunisty. Orgány SZ však toto usnesení opakovaně odmítly," popsal Bursík.

#box1

"Považuji proto za poctivé, když se nekonfliktně rozejdeme a nebudeme obelhávat voliče, že se dokážeme domluvit," vysvětlil s tím, že neodchází ve zlém a dál hodlá pracovat ve prospěch ekologických a liberálních témat.

Bývalý předseda Zelených kritizoval i poměry ve straně. "Účelová změna vnitrostranického volebního systému umožnila návrat symbolu korupce, klientelismu a rozvratu Dany Kuchtové zpět do strany, dokonce do nejvyššího vedení. Takto navolený orgán strany je paralyzovaný, eticky vadný a neschopný stranu vést," uvedl.

Kuchtová v roce 2007 odstoupila z postu ministryně školství kvůli problémům s evropskými fondy, což se stalo jedním ze spouštěčů konfliktů uvnitř strany.

Frakce Dany Kuchtové

V SZ později Kuchtová zorganizovala vnitrostranickou frakci Demokratická výzva, Bursíkovi vytýkala přílišný příklon k pravici. S dalšími členy frakce byla v roce 2009 vyloučena ze strany, ale nedlouho poté byla znovu přijata a nyní je členkou předsednictva SZ.

Do politiky vstoupil Bursík už roku 1990, kdy se stal poslancem České národní rady za Občanské fórum. Na konci 90. let byl ministrem životního prostředí ve vládě Josefa Tošovského a stejnou funkci pak zastával i v Topolánkově vládě mezi lety 2007 a 2009.

Předsedou Strany zelených byl od září 2005 do června 2009, kdy po neúspěchu strany ve volbách do Evropského parlamentu na post šéfa SZ rezignoval. Loni opět kandidoval na předsedu strany, po neúspěchu se stal druhým místopředsedou.

 

Právě se děje

Další zprávy