Komunisté chtějí referendum o navracení majetku církvím

Domácí Domácí
21. 8. 2013 21:01
Referendu se nebrání ani sociální demokraté. Zvažují ale i zásadní změnu zákona.
 Vojtěch Filip.
 Vojtěch Filip. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Komunisté vyrukovali do volební kampaně k předčasným parlamentním volbách s tématem referenda o zákonu o církevních restitucích.

Po volbách chce KSČM navrhnout, aby se lidé vyjádřili k otázce, zda má právní norma, navracející právě komunisty zabavený majetek církvím, dál platit.

„KSČM, je vzhledem k tomu, jaký je trvalý odpor k tomuto zákonu, proto, aby se o jeho platnosti vyhlásilo referendum," řekl ve středu serveru Novinky.cz šéf komunistů Vojtěch Filip.

"Ve společnosti po přijetí toho zákona i po verdiktu Ústavního soudu zůstala pachuť," řekl Filip také v rozhovoru pro iDNES.cz. "Hlavním tématem bude změna ekonomické politiky České republiky, ale podle mě i otázka případného referenda o realizaci zákona o církevních restitucích, protože ve společnosti po přijetí toho zákona i po verdiktu Ústavního soudu zůstala pachuť. Osmdesáti procentům občanů se to zdá nespravedlivé. A samozřejmě to budou také otázky zaměstnanosti a bezpečnosti občanů," dodal Filip.

"Myslím, že se tady komunisté chytili do vlastní pasti. V zákonu o referendu, který navrhovali, sami negativně vymezili, čeho se týkat nemůže - včetně otázek o základních právech a svobodách. A otázka navracení církevního majetku podle mého názoru do této kategorie spadá - týká se základního práva vlastnictví a napravuje majetkovou křivdu," polemizuje s KSČM předseda ústavně-právního výboru končící sněmovny Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové).

"Navíc zákon o církevních restitucích zkoumal i Ústavní soud. Takže by vůle lidu přezkoumávala verdikt ústavních soudců. To by, myslím, byl návrat k bolševismu - začne to církvemi a skončí znárodňováním," dodává Polčák s tím, že "referendem by se založila nová křivda".

Na návrh KSČM by zřejmě přistoupila i ČSSD, i když sociální demokraté připouštějí i možnost zásadní změny zákona o církevních restitucích.

„Referendu se nebráníme, ale rychlejší a efektivnější je změna samotného zákona. Pokud budeme mít sílu na prosazení referenda, tak nic nebrání tomu, abychom změnou zákona mnohem dříve restituce výrazně redukovali," řekl serveru Novinky.cz šéf poslanců sociální demokracie Jeroným Tejc.

 

Právě se děje

Další zprávy