ČSSD chce za premiéra Sobotku, v Praze věří odborářovi

ČTK Domácí ČTK, Domácí
16. 8. 2013 19:14
Dohodlo se tak předsednictvo sociální demokracie.
Jaroslav Zavadil - místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů.
Jaroslav Zavadil - místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Předsednictvo ČSSD v pátek rozhodlo, že hlavním volebním lídrem a kandidátem na premiéra v případě volebního vítězství bude předseda strany Bohuslav Sobotka. Na tiskové konferenci to oznámil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Dříve se spekulovalo o tom, že kandidátem na premiéra by se mohl stát už před volbami i jeho oponent, první místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Výběr Sobotky však nemusí být rozhodující po samotných volbách, vzhledem na vliv prezidenta Miloše Zemana a jeho vztahy právě s Haškem.

Kandidátku ČSSD pro předčasné volby v Praze by pak měl vést předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

Vyplynulo to z jednání politického grémia ČSSD, popsal jeden z členů pražské sociální demokracie, který si nepřál zveřejnit své jméno. Serveru iDNES stejné stanovisko zopakovali i místopředsedové pražské sociální demokracie Petr Dolínek a Karel Březina.

Zavadilovu kandidaturu musí ještě v pátek projednat předsednictvo strany, to zasedá od 16:00.

"Na základě jednání grémia bylo rozhodnuto, že bude pan Zavadil na jednání předsednictva navržen jako lídr kandidátky v Praze," popsal ČTK jeden ze sociálních demokratů.

Zavadil "poznává" Prahu

Předseda pražských sociálních demokratů Karel Klíma již v červenci uvedl, že Zavadil "poznává Prahu" a navštívil prý několik obvodů. Zavadil se objevil mezi možnými lídry kandidátky pražské ČSSD již v červenci.

Ještě minulý týden však krajský výkonný výbor oslovil předsedu strany Bohuslava Sobotku, aby namísto jižní Moravy kandidoval v Praze. Ten to odmítl.

Uvnitř pražské ČSSD se také mluvilo o tom, že by se do Prahy přesunul jihomoravský poslanec Jeroným Tejc. Ani tato varianta se ale zřejmě neuskuteční.

Pokud se příští týden sněmovna rozpustí, prezident Miloš Zeman uvedl, že předčasné volby vyhlásí na 25. a 26. října.

Předčasné volby se budou konat poté, co nejdříve padla vláda expremiéra Petra Nečase a poté sněmovna nevyslovila důvěru vládě Jiřího Rusnoka, kterého Zeman po Nečasově rezignaci pověřil sestavením překlenovací vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy