SPOZ chce pro volby Pecinu, vábí i Rusnoka

Domácí ČTK Domácí, Jakub Novák, ČTK
15. 8. 2013 20:55
O volební taktice SPOZu ve čtvrtek jednala jeho politická rada.
Martin Pecina.
Martin Pecina. | Foto: Reuters

Praha - Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) požádá ministra vnitra Martina Pecinu, aby byl jejím lídrem pro sněmovní volby v Moravskoslezském kraji. Novinářům to ve čtvrtek po jednání politické rady strany řekl předseda SPOZ Zdeněk Štengl.

Náklady na kampaň pro sněmovní volby zemanovci odhadují na 20 milionů korun. Peníze chtějí získat ze státního příspěvku, z členských příspěvků a z darů.

Bývalý předseda strany a hradní kancléř Vratislav Mynář před jednáním uvedl, že SPOZ chce ke kandidatuře ve svých barvách přesvědčit i premiéra Jiřího Rusnoka, podle Štengla to však politická rada SPOZ neprojednávala.

"Oslovíme s nabídkou všechny ministry mimo těch, kteří budou kandidovat za jinou stranu, nebo kteří kandidaturu odmítli," řekl Štengl. "Jako prvního oslovíme s nabídkou kandidovat v Moravskoslezském kraji jako lídra Martina Pecinu," doplnil. Pecina už dříve uvedl, že by nabídku přijal.

Mynář před jednáním politické rady SPOZ řekl, že se pokusí Rusnokův názor změnit. "Pro mě osobně je pan premiér Rusnok výjimečná osobnost a udělám vše pro to, abych s ním na toto téma ještě mohl hovořit," řekl Mynář ČTK a České televizi.

"Zatím mě nikdo nepřemlouval, a jak jsem již opakovaně řekl, svou budoucnost nespojuji s kariérou v politice. Nevím, co by mě mohlo přesvědčit, abych svůj postoj přehodnotil," zopakoval dnes své stanovisko ve vyjádření pro server iDNES.cz Rusnok.

Ani Štengl neviděl možnost Rusnokovy kandidatury za SPOZ jako příliš pravděpodobnou. "Pokud mám informaci, pan Rusnok nebude kandidovat. Tu informaci politická rada nemá, že by pan Rusnok kandidoval za nás," řekl.

SPOZ o krok napřed

Strana SPOZ stále drží náskok před svými levicovými soky, alespoň co se předvolebních příprav týče.

Kromě billboardů, které se v ulicích českých měst objevily prakticky hned poté, co došlo k rozbití "stojedničkové" koalice a umetení cesty k předčasným volbám, plánuje strana tyto peníze vynaložit zejména na kontaktní kampaň.

"Budeme se snažit udělat kampaň úspornou a efektivní, zaměřit se co nejvíce na přímou komunikaci s občany, jak již činíme například v naší petiční kampani. Volby vyhrají dobré myšlenky a program a ty si za žádné peníze nelze koupit," nechal se již dříve v této souvislosti slyšet místopředseda SPOZu Vladimír Kruliš.

SPOZ tak klíčová rozhodnutí týkající se kampaně učinil přesně o den dříve, než jeho nejvážnější soupeř a zároveň nejpravděpodobnější vítěz případných předčasných voleb ČSSD

Kromě toho strana oprášila svůj volební program z voleb v roce 2010, jehož ideovým autorem je současný prezident Miloš Zeman.

Předmětem čtvrtečního jednání strany bylo pochopitelně také řešení personálních otázek - k nejzajímavějším bezesporu patří otázka dalšího stranického angažmá prezidentova nejbližšího spolupracovníka, hradního kancléře Vratislava Mynáře (mimo jiné bývalého šéfa SPOZu a zároveň stále předsedy jeho zlínské organizace).

On sám přitom již ve středu v rozhovoru pro MF DNES přiznal, že chce straně pomoci se sháněním peněz na kampaň.

"Upřímně říkám, i já se ponasnažím sehnat nějaké sponzory. Lhal bych, kdybych říkal, že ne. Budu chtít do našeho regionu získat nějakou korunu," řekl Mynář. Otázku svého případného přímého angažmá na kandidátce strany nechá podle svých slov na rozhodnutí prezidenta.

Strana kromě toho současně vede jednání s osobnostmi, které by se mohly objevit na jejích kandidátkách  - mimo jiné starosty, podnikateli či pedagogy. Jak Aktuálně.cz psalo již dříve, mnozí z těch, kteří byli do obecních samospráv zvoleni jako nezávislí či na kandidátkách různých stran, ke SPOZu aktivně přecházejí.

 

Právě se děje

Další zprávy