Remek je na startu nebezpečného letu, říká Pelčák

Jan Gazdík Jan Gazdík
17. 8. 2013 13:39
Kolega někdejšího kosmonauta tvrdí, že lepšího kandidáta do Moskvy nemohli vybrat.
Oldřich Pelčák. I on se před pětatřiceti lety připravoval na let do kosmu. Nakonec dostal přednost Vladimír Remek (na snímku Pelčák v redakci Aktuálně.cz)
Oldřich Pelčák. I on se před pětatřiceti lety připravoval na let do kosmu. Nakonec dostal přednost Vladimír Remek (na snímku Pelčák v redakci Aktuálně.cz) | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Zlatou hvězdu Hrdiny Sovětského svazu si kosmonaut Vladimír Remek v Česku na sako nepřipíná a jako europoslanec za KSČM jen zcela výjimečně v Bruselu. Něco jiného to ovšem bude v Rusku, kam ho vláda vysílá jako českého velvyslance.

"V Rusku se totiž titul Hrdiny SSSR těší velkému respektu a úctě. A každému, kdo ho má, jsou dveře všude otevřeny," vysvětluje Oldřich Pelčák, jenž se před pětatřiceti lety připravoval ve Hvězdném městečku nedaleko Moskvy společně s Remkem na let do kosmu. Vybrána byla nakonec dvojice Alexej Gubarev - Vladimír Remek, zatímco stejně kvalitně připravení Nikolaj Rukavišnikov - Oldřich Pelčák se ocitli v roli náhradníků. Sovětská vláda pak po přistání Remka vyznamenala zlatou hvězdou Hrdiny SSSR.

Aktuálně cz.: Že se ptám - to má v Rusku ta malá hvězdička opravdu tak velký vliv?

Oldřich Pelčák: Rusové mají jinou náturu než Češi. Je to obrovská země, která si váží svých hrdinů a zvláště těch, kteří získali tuhle zlatou hvězdu. A je jim jedno, zda to bylo ještě v éře Sovětského svazu či po jeho rozpadu.

Ta hvězda proto otevírá svým majitelům všude dveře. Navíc se tohle vyznamenání nedávalo nikdy a nikomu jen tak z plezíru, ale za mimořádné činy. Což Rusové dobře vědí - proto mají v úctě každého, kdo ho má. A když říkám, že ve velké úctě, tak to ani zdaleka ten respekt nevyjadřuje. Asi to mají jako národ, který prožil během staletí a zejména v druhé světové válce nepředstavitelná utrpení, zakódováno v genech.

Takže proč by ta Remkova hvězda neměla teď sloužit Česku? Jen se zeptejte v ČZ Strakonice, jak jim Remkova obchodní mise v Rusku pomohla. Pro Rusy nebyl jedním z mnoha desítek či stovek anonymních obchodníků, ale svým způsobem jediným, který se tam hvězdou hrdiny a samozřejmě i svými schopnostmi odlišoval.

A.cz.: Vladimír Remek kdysi přiznal, že když jako někdejší obchodní rada a vedoucí obchodně ekonomického úseku českého velvyslanectví v Moskvě (2002 až 2004) šel na nějaké důležité jednání, vždy si vzal sako s vyznamenáními. A nikdy prý nedopadlo špatně.

Jako bývalý letec - voják tomu říkám účelně zvolená taktika.

A.cz.: A měl by tedy Remek nosit svá vyznamenání v Rusku pořád, anebo jen když se mu to bude kvůli něčemu hodit?

Na pyžamo si je určitě přidělávat nebude. Ale při společenské události či důležitém jednání, kdy bude reprezentovat Česko - ať už jako bývalý kosmonaut či velvyslanec -, tak by si svá vyznamenání na sako připíchnout měl. Tohle bych mu jen doporučoval.

Možná budete překvapeni, ale v Moskvě není jméno Remek neznámé. Byl to přece jen první kosmonaut na světě, který nepocházel z Ruska či USA. Co si budeme vykládat, že jo.

A. cz.: No právě - co si budeme vykládat. Sovětský svaz okupoval Československo dvacet let a další desetiletí před tím se k němu choval jako ke své gubernii.

To je pravda. Ale Rusové se za okupaci omluvili. Já si je neidealizuju - jen říkám, že bychom v této mocnosti neměli vidět až do soudného dne ďábla.

Nedávno jsem po pětatřiceti letech navštívil Hvězdné městečko - Středisko přípravy ruských kosmonautů, kde jsme se s Remkem připravovali na let do kosmu. A víte, že si mě tam ještě pamatovali? Například dnes už pětaosmdesátiletý profesor, který nás vyučoval astronomii, abychom se tam nahoře podle hvězd a souhvězdí orientovali. Vzal mě do svého planetária, kde začal s hvězdami různě pohybovat, a já mu hned začal ukazovat, kde která je. Velmi ho potěšilo, že si z jeho přednášek stále něco pamatuji. A tak mě po těch pětatřiceti letech znovu pochválil: „Jsi pořád dobrej a ve formě."

Všichni se tam ke mě chovali mimořádně korektně a profesionálně. Ani stopy po nabubřelosti či povýšenosti. Rusko se velmi změnilo. A na technický pokrok, který mi ukázali ve Hvězdném městečku, které dnes už nespravuje armáda, ale Roskomos, jsem nestačil doslova zírat. Nic přede mnou netajili, prošmejdil jsem všechno. Jako letce mě samozřejmě nejvíce zaujaly simulátory pilotování kosmických lodi.

A Moskva? To je dnes taková Amerika i se všemi kontrasty, které z toho vyplývají: bohatství, nad nímž až přecházejí oči, ale i velká bída lidí.

A. cz.: Co je vlastně Remek za člověka? Z některých komentářů vyplývá, že je mužem minulé - totalitní - doby. Anebo jde o kariéristu?

Kariérismus je až to poslední, co bych u něho hledal. Je naopak až přespříliš skromný a podle toho, co je mi známo, tak jako člen parlamentního výboru pro průmysl, výzkum a energetiku patří k nejaktivnějším českým europoslancům. V Bruselu se navíc věnoval i letectví a kosmonautice. Při leteckých studiích se mimochodem specializoval na navigaci a jeho zkušenosti jsou ceněny i při zavádění navigačního systému Galileo. A to nemluvím o jeho znalosti Ruska.

Remkovi se teď ani nedivím, že na dotazy novinářů má teď jedinou frázi: bez komentáře. Stojí na startu „nebezpečného letu". Něco řekne a novináři či někteří politici se do něj hned pustí. Moskva navíc s jeho jmenováním nevyslovila ještě souhlas - i když by to neměl být, a určitě ani nebude, žádný problém.

A jestli je Remek muž z minulé doby? On nemá rudé klapky na očích, třebaže byl za totality, stejně jako já, v komunistické straně. Jinak jsme neměli šanci létat a natož se připravovat do kosmu. Vláďa je navíc už druhé volební období v Bruselu a to mu jako nadcházejícímu diplomatovi určitě jen prospělo. Domluví se anglicky i rusky. Pokud se Vladimír stane velvyslancem, bude to správný člověk na správném místě. Lepšího a vhodnějšího kandidáta na českého velvyslance v Moskvě nemohli vybrat.

A. cz.: Stejně je to ale paradox. Hvězdu Hrdiny SSSR dostal Remek od Brežněva a teď ho bude přijímat prezident Putin.

No... když to zjednoduším, tak tu hvězdu za hrdinství dostali za druhé světové v boji od Stalina i takoví frajeři jako Jaroš, Tesařík, Sochor či Buršík... a nikdo jejich zásluhy v boji proti hitlerovcům nezlehčuje.

A. cz.: Zdá se, že jste bojovníkem za Vladimíra Remka…

Fandím mu - to je fakt.

A. cz.: Určitá hořkost, že jste jako mnohem zkušenější pilot neletěl do kosmu vy, ale on, je zapomenuta?

To je už historie. Když nám ten verdikt tehdy sdělili, tak jsme to, pravda, s Rukavišnikovem vztekem řádně zapili - to je taky fakt. Teď ale Vladimírovi přeji: "Letu zdar."

 

Právě se děje

Další zprávy