Rozpuštěno: Kdy přijde poslanec o auto? A kdy o pas?

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
15. 8. 2013 5:30
Kancelář Poslanecké sněmovny vypracovala manuál, který poslancům předepisuje, co mají kdy odevzdat.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poslanci ještě nevědí, kdy přesně prezident Miloš Zeman rozpustí sněmovnu poté, co mu to dolní parlamentní komora příští týden velmi pravděpodobně navrhne, už ale znají lhůty, které jim začnou běžet na odevzdání aut, poslaneckých bytů a regionálních kanceláří. A některé věci ztratí až nepříjemně rychle.

Například e-mailovou schránku prakticky okamžitě, poslanecký průkaz do 5 dnů a poslaneckou ubytovnu do dvou týdnů.

Jakýsi "evakuační plán" začala, jak napsal deník Insider, zpracovávat kancelář Poslanecké sněmovny na žádost některých poslanců. Například předseda klubu KSČM Pavel Kováčik letos v červnu, kdy se o rozpuštění začalo uvažovat, upozorňoval, že "vyvstává spousta otázek, nad kterými se nikdo nezamýšlel".

Kdo bude proplácet faktury, které do sněmovny budou nadále chodit? Poroste penále za nezaplacené účty, když se sněmovna uzavře? Ptal se tehdy Kováčik a přidal se i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík s tím, že "jde o praktické problémy s vyklízením kanceláří".

Kancelář sněmovny proto teď stanovila pro poslance jasné lhůty.

První zkušenost se seberozpuštěním

Je to totiž vůbec poprvé, co se sněmovna chce rozpustit po změně ústavy, která takovou možnost připouští, a mezi rozpuštěním a novými volbami tak nastane v palácích, v nichž sněmovna sídlí, premiérově vakuum.

Doposud - i třeba v roce 1998, kdy si poslanci sami speciálním ústavním zákonem zkrátili volební období - končil poslancům mandát až s novými volbami a řada z nich prostě jen z jednoho volebního období vplula do nového.

Teď ovšem ale i ti, kteří budou znovu zvoleni, přestanou být zhruba na dva měsíce poslanci.

Vyplývají z toho některé praktické povinnosti, které končícím poslancům vyvstanou.

Auto zpět do pěti dnů

Poslanci, kteří mají od sněmovny přidělená služební auta, je musí odevzdat do 5 dnů od zániku mandátu, tedy od data, ke kterému prezident republiky sněmovnu rozpustí.

"Automobil, pokud užíváte k výkonu funkce (užívání vozidla končí dnem zániku mandátu), předejte nejpozději do 5 dnů od zániku mandátu oddělení autodopravy, a to s příslušnými doklady od vozidla," píše se v dopisu, který dostane všech 200 poslanců a který už zveřejnil Insider ZDE.

Služební auta dostávají k dispozici jen funkcionáři sněmovny.

E-mailové schránky zrušíme hned!

Podobně musí každý poslanec do 5 dnů odevzdat poslanecký průkaz, diplomatický pas a parkovací kartu. A ti, co ho mají, i "průkaz zmocňující ke kontrole BIS".

E-mailová schránka poslance bude zrušena prakticky okamžitě.

"Příchozí e-mailová pošta může být, na základě písemné žádosti, po dobu následujících tří měsíců přesměrována na požadovanou e-mailovou adresu," sděluje kancelář Poslanecké sněmovny poslancům.

Zapůjčenou výpočetní techniku (laptopy apod.) musí poslanci odevzdat do 14 dnů.

Na vyklízení šuplíků čas 3 týdny

Na vyklizení svých kanceláří budou mít zhruba 3 týdny. Po oněch třech nedělích musí odevzdat i vstupní čipové karty a brány sněmovny se jim - pro některé na pět týdnů, pro jiné už napořád - uzavřou.

A "přespolní", kteří využívali ubytování na poslanecké ubytovně, ji musí vyklidit do 14 dnů a klíč odevzdat.

Naopak velmi rychlé bude vypořádání poslaneckých kanceláří v regionu, za který byl poslanec zvolen.

"Smlouvy o pronájmu regionálních kanceláří poslance v jeho volebním kraji a smlouvy o nájmu vybavení kanceláře poslance v jeho volebním kraji končí dnem zániku mandátu, tzn. že Vaši regionální kancelář bude třeba neprodleně uvolnit," upozorňuje poslance nesmlouvavě "manuál" kanceláře dolní parlamentní komory. Jinými slovy: neuvolníte-li ji, budete si ji hradit ze svého.

 

Právě se děje

Další zprávy