SPOZ půjde do voleb s oprášeným Zemanovým programem

Jakub Novák
15. 8. 2013 15:55
Program je prý natolik nadčasový a unikátní, že nevyžaduje zásahy ani změny.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Necelé procento hlasů zbývajících k překročení pětiprocentní hranice přimělo tehdejšího šéfa SPOZu Miloše Zemana k rezignaci.

Myšlenky někdejšího - a nyní již jen čestného - předsedy však strana nese dál a v oprášené formě s nimi počítá také pro nadcházející parlamentní volby.

"Momentálně aktualizujeme náš volební program - mimochodem jeho autorem je dnešní prezident Miloš Zeman," poznamenává v této souvislosti místopředseda Strany práv občanů - Zemanovci Vladimír Kruliš.

"Prezident Zeman není samozřejmě jediným autorem, ale je tvůrcem myšlenek, k dopracování programu měl kolem sebe odborné kolegy," dodává.

Zmíněnou aktualizací se bude zabývat konference strany, nicméně k žádným významným změnám by zde dojít nemělo ani po jejím skončení. "Změny rozhodně nebudou zásadní, spíše kosmetické, aby reagovaly na aktuální změny oproti roku 2010," konstatuje místopředseda Kruliš.

Nadčasový a unikátní

Dokonce se podle něj nejedná ani o změny v pravém slova smyslu, ale skutečně pouze o aktualizaci vzhledem k proběhlým třem letům a vývoji událostí. "Program je natolik nadčasový a unikátní, že nevyžaduje zásahy ani změny," dodává.

Hradní kancléř a bývalý šéf SPOZu Vratislav Mynář následně vyloučil, že by se na zmíněných úpravách on nebo prezident Zeman podíleli.

"Je to plně v kompetenci pana předsedy Štengla a dalšího vedení strany. Návrhy na jednotlivé změny budou podávat odborné komise a schvalovat je bude rada strany," nechal se slyšet Mynář.

Takový přístup k tvorbě programu však kritizuje například šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

"Je stále více zřejmé, že SPOZ je komerční strana bez vlastní programové identity, která všemožně parazituje na osobě přímo zvoleného prezidenta republiky. Paradoxem je, že Zemana pomohli zvolit voliči stran, vůči kterým se SPOZ snaží vytvářet volební alternativu," komentoval to Sobotka.

O Krulišem zmíněné nadčasovosti může do určité míry vypovídat také fakt, že mnohá témata, která jsou v textu programu více či méně konkrétně nastíněna, znovu oživil po svém nástupu do prezidentského úřadu sám Zeman.

Takovým příkladem je například změna volebního systému, tedy například snížení preferenčního procenta z pěti na tři procenta nebo zvýšení počtu volebních okrsků z dnešních 14 na 35 - tato část volebního programu SPOZu se objevila již během Zemanova prvního projevu v Senátu.

Z původního znění si může strana odškrtnout minimálně jeden z bodů - tedy přímou volbu prezidenta, která na Hrad vynesla nakonec právě jejího čestného předsedu.

Staronový kanál Dunaj-Labe-Odra

Podobně jako v programovém prohlášení vlády Jiřího Rusnoka je i zde kladen velký důraz na státní investice jako efektivní nástroj růstu a zaměstnanosti, a to zejména v oblastech dopravní infrastruktury. A právě zde se objevuje například za Zemanova prezidentství "znovunalezená" myšlenka vodního kanálu propojujícího Dunaj, Labe a Odru.

V souvislosti s nedávnými událostmi se zneužitím vojenské rozvědky ke sledování manželky premiéra Petra Nečase jeho přítelkyní a šéfkou kabinetu v jednom Janou Nagyovou stojí za zmínku bod, v němž strana slibuje sloučení všech existujících zpravodajských služeb do jednoho organizačního celku.

Ten by měl být přímo podřízen premiérovi a kontrolován Parlamentem, případně prezidentem.

Buď připraven

Osmnáctistránkový dokument by po čtvrtečním projednání a schválení případných aktualizací mohl být jedním z prvních hotových volebních programů pro (zřejmě) nadcházející předčasné volby.

A kromě Zemanova odkazu programového by se SPOZ mohl do volebního boje vypravit ještě s další částí Zemanova odkazu - některými členy dosluhujícího kabinetu Jiřího Rusnoka. Nabídku na místo na kandidátce strany by přijal například ministr vnitra Martin Pecina.

Co se samotné kampaně týče, měla by podle Kruliše být úsporná a efektivní. "Chceme se co nejvíce zaměřit na přímou komunikaci s občany, jak již činíme například v naší petiční kampani," konstatuje.

Momentálně podle něj probíhají jednání s osobnostmi, které by se mohly objevit na kandidátkách SPOZu - se starosty, podnikateli či pedagogy. O tom, že mnozí starostové či zastupitelé, kteří se do svých křesel dostali pod hlavičkou jiné strany, nebo jako nezávislí, přecházejí právě ke SPOZu, psal deník Aktuálně.cz již v úterý.

 

Právě se děje

Další zprávy