Zemanovci chtějí jít do voleb s Rusnokovými ministry

Domácí Domácí
12. 8. 2013 17:10
Oznámil to předseda SPOZ Zdeněk Štengl. S ministry ještě nezačala strana jednat.
Zdeněk Štengl.
Zdeněk Štengl. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Strana práv a občanů Zemanovci chce obsadit své volební kandidátky členy Rusnokovy vlády. Pokud se sněmovna rozpustí, tak chce předseda SPOZ Zdeněk Štengl jednat se všemi vládními členy a také hradním kancléřem Vratislavem Mynářem.

"Jsou to odborníci na svých místech," komentoval Štengl pro server iDnes.cz svůj záměr dostat členy Rusnokovy vlády na kandidátku SPOZ.

Plánované oslovení bývalého šéfa SPOZ Vratislava Mynáře pak objasnil následovně: "Je to známá osobnost, takže bych o to stál."

Mynář zatím jen uvedl, že své další kroky bude řešit až po konzultaci s prezidentem Zemanem a poté, co se sněmovna skutečně rozpustí.

"Na tohle teď nedokážu jednoznačně odpovědět. SPOZ jsou pro mě srdeční záležitost, ale teď jsem v pozici kancléře prezidenta republiky a definitivní rozhodnutí kandidovat, nebo nekandidovat můžu provést až po konzultaci s prezidentem," uvedl Mynář.

"Vnitřně to zatím vypadá s pozicí kancléře neslučitelně, ale bavíme se o krátkém časovém intervalu, kdy by probíhala kampaň a kandidatura," dodal kancléř na závěr.

Benešová: ČSSD má přednost

SPOZ začne domlouvat svou strategii pro předčasné volby už ve čtvrtek. Zatím se strana ještě do jednání s členy úřednické vlády nepustila.

Už nyní se ale zdá, že všechny nedostane. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová totiž serveru Novinky.cz řekla, že kdyby ji SPOZ oslovila, odmítne ji. Přednost má totiž její mateřská ČSSD, ve které má pozastavené členství.

"Pokud bych byla oslovena, tak nemám moc co zvažovat, protože mi byla ze strany ČSSD nabídnuta kandidatura za okres Louny," řekla serveru s tím, že v úterý bude její kandidaturu probírat okresní výkonný výbor sociální demokracie.

A o kandidatuře neuvažuje ani premiér Jiří Rusnok. Zeman by ho totiž mohl příští rok jmenovat do bankovní rady ČNB.

"Já jsem žádnou nabídku nedostal možná proto, že jsem už několikrát avizoval, že ani žádnou neočekávám. Svou budoucnost nespojuji s kariérou v politice, takže mě se to asi netýká, " uvedl Rusnok.

U některých současných ministrů by ale přijetí Štenglovy nabídky naopak nebylo překvapující. Už na jarním sjezdu Zemanovců se jednalo například o kandidatuře ministra vnitra Martina Peciny a slovy: "Je to člověk na svém místě," ohodnotil Štengl i ministra dopravy Zdeňka Žáka.

Štengl také zdůraznil, že se sociální demokracií jeho strana o spolupráci nejedná.

Rusnokovu vládu jmenoval Zeman jako "vládu odborníků". Někteří její kritici ji označují za kabinet prezidentových přátel nebo vládu SPOZ. Zeman je čestným předsedou SPOZ, Mynář stále vede její organizaci ve Zlínském kraji.

 

Právě se děje

Další zprávy