Zeman: Nemám důvod zdržovat rozpuštění sněmovny

ČTK ČTK
10. 8. 2013 17:29
Maďarský premiér Orbán navrhl kvůli politické krizi v Česku odložit schůzku Visegrádu.
Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně.
Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně. | Foto: Vojtěch Marek

Velká Úpa (Trutnovsko)/Praha - Prezident Miloš Zeman nemá důvod zbytečně odkládat rozhodnutí o rozpuštění Poslanecké sněmovny.

Poslanci by o něm měli hlasovat v úterý, pak návrh poputuje k prezidentovi.

Zeman dnes v Krkonoších řekl České televizi, že podle něj bylo jmenování úřednické vlády jedinou cestou k vypsání předčasných voleb.

Sněmovna vládě Jiřího Rusnoka minulý týden důvěru nedala a několik parlamentních stran hned začalo podnikat ústavní kroky k rozpuštění sněmovny a vyhlášení předčasných voleb.

Zeman Rusnokovu vládu jmenoval po demisi premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho kabinetu po skandálu se zatýkáním poslanců, vojenských zpravodajců a šéfky úřadu vlády Jany Nagyové.

Zeman tak učinil, ačkoli zástupci koalice tvrdili, že chtějí pokračovat v obměněné vládě a že pro ni mají 101 hlasů ve dvousetčlenné sněmovně. Rusnokův kabinet také nevznikl na základě dohody stran zastoupených ve sněmovně, byť do něj byli jmenováni někteří členové ČSSD.

 

Volby by mohly být už v říjnu

Pokud bude nyní sněmovna skutečně rozpuštěna, mohly by předčasné volby být už v říjnu. Zeman v minulosti prohlašoval, že má vůči předčasným volbám výhrady hlavně kvůli nutným výdajům ze státního rozpočtu. Usiloval o to, aby se sněmovní volby kvůli úsporám konaly příští rok ve stejném termínu jako volby do Evropského parlamentu.

K případným volbám se v sobotu u příležitosti tradiční Vavřinecké poutě na Sněžku vyjádřil i bývalý prezident Václav Klaus. Podle něj jsou volby jediným řešením současné politické situace, ale nemusejí být předčasné, mohla by prý vládnout úřednická vláda. "Já si myslím, že by bylo docela rozumné, kdyby vládla nějaká rozumně se chovající úřednická vláda a kdyby volby byly až normálně v květnu příštího roku," řekl Klaus.

Možnost rozpuštění sněmovny zavedla ústavní novela přijatá zhruba před čtyřmi lety. Poslanci se na ní tehdy shodli v souvislosti s verdiktem Ústavního soudu, který na podnět tehdejšího poslance Miloše Melčáka zrušil předčasné volby po pádu kabinetu Mirka Topolánka (ODS). Poslanci k nim chtěli dospět ústavním zákonem o zkrácení volebního období; Melčák jej úspěšně napadl se zdůvodněním, že zasahuje do jeho poslaneckých práv.

Vůbec poprvé sněmovna hlasovala o rozpuštění v polovině července. Bývalá opozice svůj návrh neprosadila. Nyní má šanci na schválení, je pro něj vedle ČSSD, KSČM a VV také TOP 09.

Orbán chce odložit schůzku Visegrádu

Nepřehledná politická situace už má konkrétní dopady i na mezinárodní spolupráci.

Maďarský premiér Viktor Orbán navrhl odložit kvůli české vládní krizi neformální schůzku předsedů vlád členských států Visegrádské skupiny. Oznámila to agentura MTI. Schůzka premiérů České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska se měla uskutečnit 24. srpna na severozápadě Maďarska.

 

Právě se děje

Další zprávy