Vedení ODS vyloučilo Hrdličku, Úlehlu i Floriána

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
9. 8. 2013 20:40
Výkonná rada vyslyšela hlasy volající po jejich vyloučení.
Výkonná rada ODS
Výkonná rada ODS | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vedení ODS vyloučilo Tomáše Hrdličku, dlouholetého člena ODS, lobbistu a zákulisního pražského hráče a Jana Floriána a Tomáše Úlehlu, kteří ve středu odmítli hlasovat jako ostatní členové poslaneckého klubu proti Rusnokově vládě.

Oba poslanci nebyli přítomni v sále, vládě fakticky pomáhali získat důvěru a porušili dohodu bývalé koalice.

Florián na členství už ve čtvrtek sám rezignoval, jeho vyloučení, stejně jako vyloučení Hrdličky, ale i přesto navrhla pražská ODS. Návrh na to, aby stranu opustil Úlehla, vzešel z jeho domovské zlínské organizace.

Floriánovo vyloučení znamená pro něj podstatnou změnu: pokud podle stanov ukončí člen ODS své členství sám, může se v krátké době zase vrátit, pokud je vyloučen, nemůže se stát členem ODS další tři roky.

O vyloučení členů hlasovala výkonná rada strany. V případě Úlehly a Floriána odsoudila jejich chování při hlasování o důvěře Rusnokově vládě, kdy opustili sál. Strany bývalé koalice se přitom dohodly, že v sále zůstanou a budou hlasovat proti.

Poslanecký klub je ještě večer vyloučil ze svých řad a spolustraníci nešetřili tvrdými obviněními, například ze zrady.

O roli Tomáše Hrdličky při středečním hlasování o důvěře vládě mluvil např. Jiří Pospíšil ve čtvrtečním vydání Událostí, komentářů v České televizi.

Úlehla: Já jsem bezúhonný. Ale primátora čeká soud a Nečase šetřila policie

"Výkonná rada ODS jejich chování považuje za neomluvitelné, neboť je v přímém rozporu se zájmy pravicových voličů. Jejich vyloučení z ODS výkonná rada považuje za jediné možné vyústění jejich osobního selhání," přečetl usnesení místopředseda Jiří Pospíšil.

Úlehla zopakoval, že se proti stanovám ODS neprovinil. "Je paradoxem, že o mně jako o bezúhonném politikovi rozhodovali například Bohuslav Svoboda, který má mít brzy soud, a Petr Nečas, kterého vyšetřovala policie," řekl Úlehla.

Podle něj výkonná rada ODS navíc rozhodovala na základě ne zcela korektních hlasování ve zlínském místním, oblastním a regionálním sdružení.

Úlehla argumentoval závazným výkladem stanov strany z roku 2009, ve kterém smírčí výbor ODS konstatuje, že rozhodování per rollam (korespondenčně) jakéhokoliv orgánu ODS není přípustné, neboť není upraveno stanovami. Krajský předseda strany Libor Lukáš přitom ČTK řekl, že zmíněné orgány ve Zlínském kraji hlasovaly "elektronickou formou".

Kuba: Hrdlička v médiích poškozuje dobré jméno ODS

V případě Hrdličky vyloučení úřadující předseda strany Martin Kuba zdůvodnil tím, že Hrdlička svými mediálními vyjádřeními poškozuje dobré jméno ODS. Hrdlička se totiž pro server Parlamentní listy hanlivě vyjadřoval o některých stranících.

Podle Kuby musí stranu reprezentovat lidé, kteří mají politickou odpovědnost. I politická strana se podle Kuby pohybuje v mediálním prostoru. Připustil ale, že hledat věcnou podstatu pro vyloučení Hrdličky by bylo složité.

Hrdličky se už dříve podle serveru Novinky.cz zastal člen výkonné rady Zdeněk Pánek.

"Připadá mi naprosto absurdní vylučovat kohokoliv na základě novinářských spekulací. Nejprve by měli z ODS odejít ti, kdo ODS opravdu poškozují. To jsou například ti, kteří jsou obviněni z ekonomické trestné činnosti, jako třeba (exprimátor Prahy Bohuslav) Svoboda, který chce vyloučení Hrdličky navrhnout," řekl Pánek. Svoboda společně s některými pražskými radními čelí obvinění kvůli kauze opencard.

Jaká bude budoucnost Naygové v ODS?

Kromě toho pražská regionální rada navrhuje podle zdroje z pražské ODS Janě Nagyové, bývalé šéfce kabinetu expremiéra Nečase, vyšetřované policií kvůli zneužití vojenské zpravodajské služby, aby sama ukončila své členství v ODS.

"Bohuslav Svoboda se tak snaží vypadat jako pan Čistý, ale zas ne tak moc, aby navrhl přímo vyloučení," říká už jednou citovaný zdroj.

Vláda Jiřího Rusnoka nakonec důvěru sněmovny ve středu nedostala, nečekaná absence poslanců za ODS Floriána a Úlehly ale způsobila rozpad proklamované pravicové většiny "101 hlasu" - přidala se k nim i předsedkyně LIDEM Karolína Peake, která posléze rezignovala na stranický post.

Reakcí TOP 09 pak bylo, že se připojila k ČSSD a souhlasila s rozpuštěním sněmovny, což povede k předčasným podzimním volbám. TOP 09 to zdůvodnila tím, že většina bývalé koalice fakticky neexistuje.

 

Právě se děje

Další zprávy