Konec sněmovny musí stvrdit Zeman, spěchat nebude

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
8. 8. 2013 13:20
Prezident chce před podepsáním rozpuštění sněmovny jednat se stranami, uvedl Mynář
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Zatímco poslanci ČSSD, TOP 09 a KSČM by nejraději rozhodli o budoucnosti sněmovny na mimořádné schůzi již příští týden a otevřeli tak dveře k předčasným volbám, poslední slovo bude mít prezident Miloš Zeman.

Vratislav Mynář Aktuálně.cz sdělil, že pokud poslanci odhlasují rozpuštění Poslanecké sněmovny, bude chtít prezident ještě před konečným stvrzením mluvit se zástupci jednotlivých politických stran.

Jak dlouho tato jednání budou probíhat, prezidentův kancléř nedokázal specifikovat. "Nedokážu proto říct, kdy by k podpisu došlo, zda v řádu dní, či týdnů," řekl deníku Mynář.

Prezidentovi v tomto směru pomáhá i ústava, ta sice ukládá povinnost návrh poslanců na rozpuštění podepsat, přesnou lhůtu, dokdy tak musí učinit, už ale neuvádí.

"Prezident musí podle ústavy návrh poslanců na rozpuštění sněmovny podepsat bez zbytečných odkladů. Očekává se tedy, že podpis prezidenta by se pod návrhem měl objevit v řádu několika dnů od jeho předložení. Přesná lhůta ale v ústavě stanovena není," řekl expert na ústavní právo Jan Kysela.

Kysela upozornil, že by tak teoreticky mohlo dojít k situaci, kdy prezident bude s podepsáním otálet tak dlouho, kdy vypsání předčasných voleb nebude již možné. "Sněmovnu totiž nelze rozpustit tři měsíce před skončením jejího volebního období," upřesnil Kysela.

Podobný postup přitom prezident naznačil ve středečním projevu na podporu žádosti o důvěru pro vládu premiéra Jiřího Rusnoka, když velmi volně parafrázoval slova bývalého prezidenta Václava Havla.

"Budu týdny a týdny přemýšlet, diskutovat a uvažovat a pověřovat jednáním o sestavení vlády další a další osoby, a pak opět budu týdny a týdny uvažovat, až nakonec žádné předčasné volby nebudou," řekl ve středu Zeman.

Cíl: předčasné volby

Podle kancléře prezidenta Vratislava Mynáře bylo ale samotné vyvolání předčasných voleb Zemanovým cílem.

"Všechny kroky, které prezident Miloš Zeman v této souvislosti konal, včetně jmenování pana Rusnoka premiérem, vedly k tomu, aby byly vypsány předčasné volby," sdělil Aktuálně.cz Mynář.

Za jak dlouho by mohlo dojít k podpisu případného návrhu na rozpuštění sněmovny, ale Mynář neuvedl.

"S panem prezidentem jsme se o konkrétních krocích k rozpuštění sněmovny zatím nebavili. V případě, že by se poslanci příští týden dohodli na rozpuštění dolní komory, bude chtít prezident před podepsáním návrhu jednat se všemi zúčastněnými politickými stranami. " dodal Mynář.

Podívejte se, jak vypadalo středeční hlasování o důvěře

Ke schválení návrhu na rozpuštění sněmovny je třeba nejméně třípětinová většina hlasů všech poslanců, tedy 120.

Pokud se hlasy sejdou, putuje návrh na stůl prezidenta republiky, který ho podepíše, dolní komoru oficiálně rozpustí a stanoví termín konání předčasných voleb. Ty musí proběhnout nejpozději do 60 dnů od rozpuštění sněmovny. Lidé by tak do volebních místností mohli vyrazit již v říjnu. 

 

Právě se děje

Další zprávy