Karolína Peake rezignovala na post předsedkyně LIDEM

Domácí Domácí
8. 8. 2013 9:23
Strana podle ní potřebuje někoho, kdo má sílu pokračovat.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake rezignovala na pozici předsedkyně strany.

Učinila tak v reakci na své středeční rozhodnutí odejít při hlasování o důvěře ze sněmovny a tím fakticky podpořit Rusnokovu vládu.

Důvodem její rezignace je podle ní to, že se její názor rozchází s názorem ostatních poslanců LIDEM a nezařazených. Pozici chce dát k dispozici republikové radě.

"Považuji za správné neblokovat ze silové pozice předsedkyně průchod většinového názoru poslanců a zároveň nechci prosazovat, co sama považuji za správné, proti vůli poslanců. Věnovala jsem rok a půl své energie snaze o vybudování strany a o stabilní a férovou spolupráci s koaličními partnery," vysvětlila.

Dodala, že věnovala rok a půl své energie ve snaze o vybudování strany a o stabilní a férovou spolupráci s koaličními parntery. Nyní strana podle ní potřebuje někoho, kdo má sílu pokračovat.

"Někdo nám vrazil Peaku do zad," okomentoval celou situaci serveru Nonvinky.cz poslanec LIDEM Viktor Paggio.

"Zatím zpracovávám včerejšek. V sedmi lidech jsme hlasovali podle dohody a od kolegy z TOP 09 se před hlasováním dozvím, že naše vlastní předsedkyně nedorazí. Musíme si vše probrat mezi sebou," odpověděl na otázku, zda má smysl v projektu LIDEM pokračovat.

Peake: chápu, že se zlobí

Peake při středečním hlasování o důvěře Rusnokově vládě jako jediná členka strany LIDEM opustila sněmovnu a snížila tak počet hlasů, které Jiří Rusnok potřeboval. Její straníci ovšem v sále zůstali a hlasovali proti úřednickému kabinetu.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz přiznala, že chápe, že se na ni budou kolegové za její rozhodnutí zlobit, podle svých slov už ale dál nechtěla "hrát šarádu".

Přesila bývalé koalice se totiž začala drolit poté, co svou neúčast při hlasování oznámili poslanci ODS Tomáš Úlehla a Jan Florián. Peake se proto rozhodla, že pokud už koalice nemá 101 hlasů, padají veškeré dohody a nemá cenu pokračovat. Nepovažuje se tak za toho, kdo by "stojedničku" rozložil.

Většinu spolustraníků rozhodnutí Peake překvapilo. "Vím ale, že byla velmi roztrpčena a vystresována z toho, že to, co se tady čtrnáct dní deklarovalo, tedy pevná stojednička, že tady není," řekl České televizi poslanec Kamil Jankovský (LIDEM).

Podle něj docházelo mezi bývalou předsedkyní a ostatními členy k názorovému rozdílu. "Situace se tímto způsobem vyvíjela od okamžiku, kdy Karolína Peake přijala funkci ministryně obrany," doplnil.

Peake založila stranu LIDEM na jaře roku 2012. Impulsem byla dlouhotrvající politická krize, která vyvrcholila vynesením rozsudku nad poslanci Věcí veřejných Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou. Peake poté s několika dalšími poslanci VV ze strany odešla.

 

Právě se děje

Další zprávy