Zemanovci už ovládají i města a obce. Díky přeběhlíkům

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
13. 8. 2013 12:25
Zemanovcům se daří získávat starosty obcí, kteří kandidovali jako nezávislí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Po úřadu prezidenta republiky a postu šéfa Úřadu vlády se daří Straně práv občanů - Zemanovci ovládat i vedení jednotlivých měst a obcí.

K Zemanovcům se začali přidávat starostové a zastupitelé obcí, kteří se do svých křesel dostali pod hlavičkou jiné strany, nebo jako nezávislí. Strana se tak dostává k vedení do obcí, kde ve volbách neuspěla.

Noví členové SPOZ přitom nejsou žádní političtí zelenáči - straně se daří získávat i dlouholeté starosty, kteří dokázali svůj mandát u občanů několikrát obhájit.

Obec, kde ke SPOZu přešel starosta i místostarosta

Po inauguraci Miloše Zemana k SPOZ přestoupila například většina nezávislých kandidátů ze zastupitelstva vesničky Račetice u Chomutova. Stranickou knížku má nově starosta, místostarosta a jedna ze zastupitelek.

Starosta Vlastislav Hoffman ve volbách zvítězil už v roce 1994 a od té doby dostává pravidelně největší počet preferenčních hlasů.

"Sympatizujeme s programem SPOZ. Chtějí řešit nezaměstnanost, která je u nás v regionu vysoká. Vítáme i záměr nového ministra Ciencialy podporovat průmysl," vysvětluje počínání zastupitelů místostarosta Jiří Vavřík.

On sám je prý velkým fanouškem Zemana ještě z dob, kdy řídil sociální demokracii. "Líbí se mi jeho bonmoty. A že se nikoho nebojí," shrnuje Vavřík.

Patnáct let nezávislý starosta, teď člen SPOZ

Před prezidentskými volbami se k Zemanovcům přidal i starosta Valašských Klobouk Dalibor Maniš. Obec vede už 15 let, do voleb šel vždy jako nezávislý.

"O vstupu do strany jsem nikdy neuvažoval. Jednu dobu jsem fandil Starostům, než jsem to prokouknul. Se SPOZ to byla shoda okolností. Znám prezidenta Zemana osobně z doby, kdy on byl premiér a já starosta. Pak přišel dnešní kancléř pan Mynář, jestli bych je nepodpořil ve volbách a zlanařil mě," popisuje bezprostředně rodák z Klobouk.

O podporu úspěšných regionálních politiků je mezi politickými stranami zájem. "Tady pořád někdo shání lidi do strany. Byli tady od Paroubka, Okamury, Babiše. Měli tu v obci akce, ale nejsou lidi. A starostové jsou zabraní - buď jsou nezávislí, nebo lidovci," směje se Maniš.

Strach z reakcí občanů? Ne

Z reakcí občanů na to, že během volebního období mění barvy, noví členové SPOZ strach nemají. U nich se prý na stranickou příslušnost nijak zvlášť nehledí. "Pokud by to občanům vadilo, tak mě nezvolí. Já už jsem tu svoje udělal," komentoval to Maniš.

Vavřík připouští, že se několik negativních reakcí objevilo. "Máme příznivce i odpůrce. Dali jsme si před volbami nějaké cíle a ty se snažíme plnit bez ohledu na to, že jsme vstoupili do této strany," říká místostarosta a vyjmenovává, co všechno už se v obci podařilo - funguje obchod, staví se oddechové a dětské centrum.

Půjdu i do sněmovních voleb

Starosta Maniš chce pod hlavičkou SPOZ zkusit kandidovat do Poslanecké sněmovny. "Do sněmovny asi budu kandidovat. Když vidím, co se děje, je nutné do toho jít," říká Maniš. Čerství členové SPOZ z Račetic prý o kandidatuře neuvažují.

Zkušené politiky získala SPOZ také v Adamově u Blanska, kde se rozpadla tamní organizace sociálních demokratů. Konflikt tam začal už v roce 2010, kdy se kvůli mocenským bojům nedostala na kandidátku, a tím pádem ani do zastupitelstva, někdejší jednička a dlouhodobá zastupitelka Kateřina Prudíková.

Ona a další tři členové proto zhruba před rokem ze strany vystoupili a nedávno si založili organizaci SPOZ. "Chceme se dostat zpátky do zastupitelstva. Jsme levice a Zeman je záruka jistoty," popisuje Prudíková důvody přestoupení k SPOZ.

Starostku bych si zkusila

Prudíková se už jednou zkoušela dostat i do poslaneckých lavic, ale neuspěla. Zda to bude zkoušet znovu - tentokrát v barvách prezidenta - není jisté.

"Po pravdě nevím. Už mám rodinu a děti. Ale starostku tady bych si zkusila," shrnuje svoje plány.

SPOZ už se díky přeběhlíkům dostala k místům ve sněmovně i v Senátu, vesměs šlo o bývalé členy sociální demokracie. V roce 2010 z ČSSD vystoupil poslanec Kosta Dimitrov. Volební období dokončil oficiálně jako nezařazený, mezitím však byl přijat do SPOZ.

Sociální demokracii kvůli podpoře Miloše Zemana a jeho strany opustili také dva senátoři Vladimír Dryml a Jaroslav Palas. Lidé spjatí s SPOZ obsazují také důležité vládní posty - někdejší předseda Vratislav Mynář je kancléřem, místopředseda Radek Augustin se stal šéfem Úřadu vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy