Značka "prezident" táhne. Do SPOZ se hrnou noví členové

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
31. 7. 2013 11:20
Od Zemanovy inaugurace přibylo SPOZ více lidí než za celý minulý rok.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Mít za prezidenta svého člověka se vyplatí. Své o tom vědí politici ze SPOZ.

Kromě toho, že se funkcionáři strany dostávají do vysokých státních úřadů, Miloš Zeman na Hradě pomáhá i členské základně. Straně, jejímž je čestným předsedou, přibylo od jeho letošní inaugurace více členů než za celý předchozí rok.

Zeman byl uveden do úřadu v březnu, kdy se k Zemanovcům hlásilo 2 317 lidí. O tři měsíce později už stranický sekretariát evidoval 2 806 příznivců. Rok před Zemanovou inaugurací přitom strana měla 1 867 sympatizantů.

"Nejdůležitějším údajem pro nás je, že nejde jen o nabírání členů do stávajících organizací, ale především o zakládání nových místních organizací v místech, kde doposud nebyly," uvedl místopředseda strany Vladimír Kruliš.

Hned tři takové nové organizace vznikly ve Zlínském kraji, a to v Otrokovicích, Valašských Kloboukách a Uherském Ostrově.

"Nárůst tam určitě byl. Šlo o lidi, kteří už o tom třeba nějakou dobu uvažovali. A to vítězství ve volbách je hodně nakoplo, takže se k tomu konečně odhodlali," myslí si Jiří Pochylý ze SPOZ ve Zlínském kraji.

Pochylý i Kruliš se shodují v tom, že se k nim hlásí i mladí lidé. Nově vzniklou organizaci v Otrokovicích tvoří pět vysokoškoláků.

"Šlo o dva studenty, kteří chtěli spolupracovat. Pak se jeli podívat na inauguraci, sehnali k sobě ještě tři kamarády a sdružení bylo na světě," popsal Pochylý.

Ve Valašských Kloboukách se k Zemanovcům přidal starosta Dalibor Maniš. "Jde o dlouholetého nezávislého starostu, který byl zvolen již ve třetím volebním období," uvedl Kruliš.

Majetková přiznání

Novou organizaci a příliv dalších členů zaregistrovali i v Karlovarském kraji. "Teď máme celkem 264 členů, z toho po inauguraci jich přibylo 150," popisuje zájem o stranu místopředseda krajského sdružení Miroslav Drobný.

Nejvíce členů mají organizace v Ostrově a Sokolově, kde evidují kolem třicítky členů. Podle Drobného se lidé hlásí také kvůli petici za povinná majetková přiznání. "Zákon o příjmech, který podporuje prezident, je jeden z důvodů, proč k nám vstupují," uvedl Drobný.

Téměř 3 tisíce členů přitom není v rámci české politiky nízké číslo. Někdejší vládní strana TOP 09 klesla na 3 600 členů. Členská základna strany LIDEM a Věcí veřejných se pohybuje v řádu stovek.

Velkým stranám příznivci spíše ubývají. ODS loni měla přes 25 tisíc členů, aktuálně jich má pouze 21 601. Základna se postupně ztenčuje i sociálním demokratům, i když ne tak dramaticky. Z loňských 23 769 členů klesli na aktuálních 22 748.

 

Právě se děje

Další zprávy