Sobotka prohrává boj o Rusnoka. Tvrdí ale, že zvítězí

Martina Machová Martina Machová
19. 7. 2013 20:04
Vedení ČSSD jednalo o svém postji k nové vládě, předseda Sobotka zůstává v menšině
Prezident a jeho premiér
Prezident a jeho premiér | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sociální demokraté ukončili první kolo jednání o tom, jak se postaví k Rusnokově vládě.

Podle zdrojů Aktuálně.cz se názor širšího vedení kloní spíše na stranu vyslovení důvěry nové vládě, ale její předseda Bohuslav Sobotka zastává odlišný názor a je v menšině. Nic ovšem není rozhodnuto a konečné stanovisko strana oznámí až 6. srpna po společném jednání předsednictva a poslaneckého klubu.

Podle zdroje přímo z jednání Sobotka straníkům řekl, že by poslanci měli odejít během hlasování o důvěře vládě ze sálu, tedy nepřímo znemožnit schválení důvěry. Nápad se ovšem nesetkal s pozitivními ohlasy, o návrhu se ale nehlasovalo.

Stejně jako o jiném Sobotkově návrhu, aby ČSSD sestavila svou vlastní vládu při druhém pokuse, který popsal ve svém čtvrtečním vydání deník Insider.

"Tejc s Haškem se vyslovili pro vyslovení důvěry Rusnokově vládě, Zaorálek si švihl ideologické cvičení a stál za Sobotkou," líčil v poslední době pravidelný scénář zdroj z jednání.

Bohuslav Sobotka pak na dotaz Aktuálně.cz, zda je připraven hlasovat pro Rusnokovu vládu, pokud bude přehlasován vnitrostranickou opozicí, uvedl: "Já si nemyslím, že bych byl přehlasován vlastní politickou stranou."

Foto: CPA Eduard Erben

Ve stejném duchu odpověděl i na dotaz, zda by v takovém případě chtěl dál vést ČSSD.

Jednání stranických špiček začalo již v ranních hodinách, kdy se sešlo grémium strany. Co konkrétně si jeho členové řekli, ovšem zůstalo za dveřmi Lidového domu - vedení ČSSD se totiž rozhodlo, že se jeho členové nebudou k záležitosti vyjadřovat, dokud nebude oficiálně rozhodnuto.

Nejkonkrétnější tak byl nakonec Zdeněk Škromach, který připustil, že se v diskuzi objevila i úvaha svolat mimořádné jednání ústředního výkonného výboru, tedy nejvyššího orgánu strany mezi sjezdy.

Před téměř třemi týdny totiž ÚVV schválilo usnesení, ve kterém se zaříká, že nebude podporovat žádnou vládu vzniklou bez předčasných voleb.

Souboj tak pokračoval v náznacích. Zatímco Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek rozhádanost strany a hlasy svých spolustraníků pro Rusnokovu vládu bagatelizovali, Michal Hašek přešel k frontálnímu útoku.

Spolu s ostatními hejtmany, kteří jsou až na tři výjimky z řad ČSSD, se setkal s ministry Rusnokova kabinetu, a domluvil zde větší tok peněz do krajů.

 

Právě se děje

Další zprávy