Fischer má financování za vyřešené, pochybnosti zůstaly

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
18. 7. 2013 11:36
Ladislav Dráb předložil výpisy z účtu o výběru peněz z firmy Česká energie

Praha - Ministr financí Jan Fischer považuje otázku doplacení dluhů za prezidentskou kampaň za uzavřenou. Sponzoři, které v pondělí vyzval k objasnění okolnosti darů, podle něj původ peněz dostatečně prokázali.

"Veškeré vznesené nejasnosti ohledně finančních darů na jeho transparentním účtu byly oslovenými sponzory dostatečně vysvětleny," tvrdí mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek.

Ministr financí chtěl objasnit původ 4,2 milionu, které dostal v hotovosti od podnikatele Ladislava Drába. Ten dodal doklady o tom, odkud a kdy peníze pro Fischera vybíral.

Dokumenty získal i server Lidovky.cz. Vyplývá z nich, že Dráb vybral z účtu firmy Česká energie, v níž je akcionářem, během roku téměř 7 milionů korun. Mělo jít o dividendy. Zda to jsou ale skutečně peníze, které nakonec přistály na Fischerově účtu, ale prokázat nelze.

Vysvětlení se očekávala také k necelému milionu od podnikatele Štefana Havlíka. Ten k daru připojil slovo "půjčka". Havlík údajně poslal dopis, ve kterém říká, že se jedná o jeho osobní úspory.

Odpověď na otázku, proč je částka označena jako půjčka, však stále chybí. "Jan Fischer neodpovídá za záznamy na transparentním účtu, které do něj vloží vkladatel nebo banka, a nemůže je měnit," uvedl k tomu pouze Šrámek. Sám Havlík se odmítl vyjádřit.

Pochybnosti by mohlo vyvrátit zveřejnění darovací smlouvy, tu ale Fischerův tým ani po opakovaných žádostech nevydal.

Fischer v pondělí řekl, že pokud podnikatelé původ peněz nedoloží, dary jim vrátí. Vzhledem k tomu, že jsou podle něj vysvětlení dostatečná, nic vracet nehodlá.

Část peněz od Drába a dar od Havlíka dostal Fischer až ve chvíli, kdy bylo jasné, že se stane ministrem financí. Do té doby pracoval právě v Drábově firmě.

"Je mi hluboce líto, co se v souvislosti s financováním mé prezidentské kampaně v posledních dnech v médiích objevilo. Všechny tyto polopravdy, lži a vykonstruované nepravdy kategoricky odmítám," uvedl Fischer v tiskovém prohlášení.

Znovu také ujistil, že jeho sponzoři nemohou počítat s žádnými protislužbami.

"Jan Fischer si není vědom žádné agendy vlády, která by se týkala zájmů dárců jeho prezidentské kampaně. Pokud by i přesto vláda jednala o věci týkající se zájmů sponzorů kampaně, zdrží se Jan Fischer hlasování," dodal Šrámek.